Japanskt företag uppfinner vattendriven bil
Genepaxs bil med vatten som bränsle (Foto: Genepax)


Är du trött på dyr bensin och orolig för koldioxidutsläpp? En liten miljövänlig bil som drivs med vatten är snart en realitet om man ska tro på det japanska företaget, Genepax, som presenterade sin uppfinning den 2 juni i Osaka, Japan.

Allt som behovs är vatten – vilken sorts vatten som helst; sötvatten, saltvatten, regnvatten eller även japanskt te.

– Bilen fortsätter att rulla så länge du har en flaska vatten för att fylla på med då och då, sade Kiypshi Hirasawa, verkställande direktor på Genepax.

Så fort vattnet hälls i vattentanken utvinner systemet väte som används för att generera elektrisk kraft, rapporterar japanska TV Tokyo.

– Vi rekommenderar stort vårt system då det inte kräver uppbyggnad av en infrastruktur för att ladda batterier, vilket är fallet för de flesta elbilar, sade Hirasawa.

Enligt företaget räcker en liter vatten för att driva bilen sextio minuter med en hastighet på 80 kilometer per timme.

Genepax hoppas på ett samarbete med de japanska biltillverkarna inför en massproducering av bilen inom en snar framtid. Kostnaden för det vattendrivna systemet är 18 500 dollar men vid massproduktion kan den sänkas till 5 000 dollar per system.

Genepax har inte avslöjat tekniken i detalj men angav att man utnyttjar en egen variant av den kända tekniken, MEA (Membrane Electrode Assembly). Med hjälp av ett ämne bryts vatten ned till väte och syre genom en kemisk återverkan.

Inget speciellt påskyndande medel behövs utöver lite platina som används i liknande system, rapporterade Tech-On, den japanska webbtidningen för tekniknyheter.

Skillnaden är att systemet är mer tillförlitligt, enligt Genepax.