Japans premiärminister Naoto Kan avgår
Japans premiärminister Naoto Kan meddelade den 26 augusti att han avgår som ledare för det Demokratiska partiet (DPJ). (Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images)Japans premiärminister Naoto Kan meddelade den 26 augusti att han avgår som ledare för det Demokratiska partiet (DPJ). (Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images)

Japans premiärminister Naoto Kan meddelade den 26 augusti att han avgår som ledare för det Demokratiska partiet (DPJ). (Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images)

Japans premiärminister Naoto Kan har avgått. Kan, som har utsatts för omfattande kritik för sin hantering av de stora olyckor som drabbat Japan, meddelade idag partiledningen sitt beslut om att han ska avgå. I början av juni klarade Kan en misstroendeomröstning med löfte att avgå när landet kommit över krisen efter jordbävningen och tsunamin som drabbade Japan den 11 mars och kärnkraftsolyckan i Fukushima. Kan meddelade att han skulle avgå när att han fått igenom tre viktiga förändringar, en budgetsanering, ett förslag om att utfärda statsobligationer och ett lagförslag om en satsning på förnybar energi. När det sista av lagförslaget gick igenom på fredagen var det dags för tillkännagivandet. Kans efterträdare kommer redan på måndag att röstas fram av det styrande Demokratiska partiet. Det blir den sjätte premiärministern på bara fem år. Officiellt startar kampanjen nu på lördag enligt Mainichi Daily News.

Kan kom till makten i juni 2010, till en försvagad japansk ekonomi. Innan katastroferna den 11 mars utmanades Kan av anklagelser för att ha ett svagt ledarskap av en rebellgrupp inom hans eget parti. Mindre än tre veckor före jordbävningen försökte en fraktion begå myteri och splitta partiet.

Översatt från engelska