Japan startade största månprojektet sedan Apollo
En satellit skjuts upp från rymdcentret Tanegashima i Japan. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Japanska rymdforskningsbyrån Jaxa har startat det största månprojektet sedan Apolloprogrammet.

Rymduppdraget, som startade på rymdcentret Tanegashima den 14 september, använde en farkost vid namn Selene vilket står för selenology (selenelogi – läran om månens fysiska struktur) och engineering explorer (farkost för ingenjörsvetenskap).

45 minuter och 35 sekunder efter uppskjutningen bekräftades separationen av farkosten Selene. Talesmannen på Jaxa Eriko Sunada sade att uppskjutningen varit lyckad och bekräftade att månfarkosten hade separerats från raketen.

Rymdsonden kommer att kretsa runt Jorden innan den startar sin 380 000 km långa resa till månen. Den tre ton tunga rymdsonden kommer att bära med sig farkosten Selene och kommer att kretsa kring månen om drygt tre veckor.

Det huvudsakliga målet med den ett år långa resan är att observera månen på olika sätt och komma fram till hur rymdsonden ska användas i framtiden. Vid tidigare resor till månen har en viss mängd information samlats in om månen men dess ursprung och utveckling är ett mysterium.

Farkosten Selene kommer att undersöka månens mineralogiska uppbyggnad, strukturen på och under dess yta, dess magnet- och gravitationsfält. Observationsutrustningen som finns installerad i satelliten kommer att observera månplasma och högenergipartiklar.

På uppskjutningsdagen gavs ett pris till Natsumi Shimura för hans arbete med projektet. Shimura, som döpte om Selene till ”Kaguya” efter en forntida japansk prinsessa, sade att han var rörd över att se raketuppskjutningen med egna ögon och att det var helt annorlunda mot att se bilder som tagits av en kamera.

Kaguya-Selene består av en huvudfarkost och två små satelliter. Så snart huvudfarkosten har nått månens atmosfär kommer den att kretsa på ett avstånd av 100 km. Satelliterna kommer att placeras i en elliptisk bana och vidarebefordra kommunikationen mellan huvudfarkosten och markstationen.

Kaguya-Selene har med sig en högupplöst kamera som kommer att ta en film där Jorden går upp över månens horisont. Bilderna kommer att skickas till Jorden.

Läs gärna engelsk version.