Januari svart månad för Kinas aktiemarknad
Aktiepriserna på de kinesiska fondbörserna rasade i värde mer än 715 miljarder dollar på en enda månad. Bilden visar en aktiemäklarfirma i Chongqing, en stad i sydöstra Kina. (Foto: China Photos/Getty Images)


Kinas fondbörser hade en svart månad i januari. Aktier till ett värde av 5,14 triljoner yuan (cirka 715 miljarder dollar), motsvarande en femtedel av Kinas BNP 2007- försvann inom en månad.

Förlusterna drabbar de stora aktieägarna i olika listade bolag. Liu Yonghao, den rikaste mannen från Sichuanprovinsen, förlorade 1,1 miljarder yuan eller cirka 153 miljoner dollar.

De flesta av de rikaste och mäktigaste investerarna och bolagscheferna i Sichuan lider enorma förluster på fondbörserna i både Hongkong och Fastlandskina, enligt tidningen West China Metropolitans som har sammanställt januaristatistiken för flera listade bolag.

En annan känd storföretagare från Sichuanprovinsen, Sian Yang, också kallad ”kungen av Coke” förlorade 600 miljoner yuan (cirka 83 miljoner dollar). ”Coke” syftar på stenkol.

De två dominerande aktieägarna Jin Xianyu och Gao Daming i Suining Gaojin Food Co, det största charkuteriföretaget i Sichuan, förlorade 260 miljoner (cirka 36 miljoner dollar) respektive 770 miljoner yuan (cirka 107 miljoner dollar).

Zhu Hongren, byråchef för ekonomiska verksamheter på den nationella utvecklings- och reformkommissionen sade på en presskonferens i Peking den 1 februari 2008 att snökaoset har belastat den kinesiska ekonomin.

Enligt experternas bedömning kan snöstormen sänka Kinas BNP under första kvartalet med 0,5 procent och driva upp konsumentprisindex med 0,3 procent. Nervositet på fondbörsen och den nordamerikanska krisen för högriskbolånen driver på den nedåtgående trenden.