James Watsons Nobelpris från 1962 säljs på auktion i New York
Nobelpristagaren James D. Watson talar vid en presskonferens den 14 april 2003, på nationella hälsoinstitutet i Bethseda, Maryland, för att meddela att ett konsortium från sex länder har framgångsrikt utarbetat en fullständig karta över det mänskliga genomet, och slutfört ett av de mest ambitiösa vetenskapliga projekt någonsin, som ger en stor möjlighet till vidare medicinska framsteg. (Foto: Robyn Beck / AFP / Getty Images)


Forskaren James Watson vann 1962 Nobels pris i medicin för sin roll i upptäckten av DNA-struktur. På torsdag 4 december säljer han den på Christie´s auktionshus i New York.

James Dewey Watson, född 1928, är en amerikansk molekylärbiolog, genetiker och zoolog. Han vann Nobelpriset i medicin tillsammans med Francis Crick och Maurice Wilkins.

Enligt Christie´s är det första gången som ett Nobels pris är till salu av en levande pristagare, skriver nyhetsbyrån AP.

Auktionsförrättaren sade enligt AP att medaljen kan hämta in mellan 2,5 miljoner och 3,5 miljoner dollar den 4 december.

Watson har sagt att en del av intäkterna kommer att gå till universitetet i Chicago, Clare College Cambridge, Cold Spring Harbor Laboratory, Long Island Land Trust och andra lokala välgörenhetsorganisationer.

Auktionen omfattar också flera av Watsons dokument. Bland annat Watsons handskrivna anteckningar för sitt tacktal uppskattas vara värda omkring 300 000 dollar

Francis Cricks Nobelmedalj såldes på Heritage Auctions för 2,2 miljoner förra året. Crick dog 2004.