Jadeförsäljarnas protester slogs ned


Tusentals jadeförsäljare protesterade i staden som är centrum för jadeindustrin i Kina. Under protestens andra dag skingrade polisen demonstranterna med våld. Några personer greps.

Protesten började på morgonen den 25 november, när tusentals marknadsförsäljare vid Tian Guang Xu-marknaden i staden Zhaoqing, Guangdongprovinsen, satte igång en omfattande protest. De protesterade mot den senaste hyreshöjningen av deras försäljningsplatser.

Stadsstyrelsen träffade demonstranterna och hävdade att ägaren till marknadsplatserna hade lovat att förhandla med försäljarna klockan 9 på morgonen nästa dag.

Ägaren dök dock
aldrig upp nästa morgon. Några marknadsförsäljare blev arga och besvikna på ägarens hycklande beteende. De slog sönder hans kontor och blockerade trafiken på Sihui-vägen.

Den 26 november dök ett hundratal poliser upp. De beordrade folksamlingen att skingra sig inom 15 minuter. Men efter att två minuter började de spraya pepparsprej på demonstranterna och slog dem med batonger. Många demonstranter skadades och mer än ett dussintal greps.

Morgonen efter fortsatte protesten, men med färre deltagare, eftersom många marknadsförsäljare var rädda. Civilklädda poliser kom och grep flera försäljare. Polisen konfiskerade flera personers mobiltelefoner då de försökte filma händelsen.

Lin, en av försäljarna, berättade för Epoch Times att majoriteten av de 12 000 marknadsförsäljarna vid Tian Guang Xu-marknaden deltog i protesten den 25 november. När det var som mest kunder under dagen, uppskattade Lin demonstranterna till omkring 8 000.

Wu, som arbetar på en jadefabrik, säger att hyran har höjts för mycket och för ofta, minst tre gånger om året. Han sade att ingen gillar att protestera och att alla endast vill sälja så pass bra att det ger dem ro i livet.

Men stadsstyrelsen struntade inte bara i problemet, säger Wu, utan slog också ned protesten med våld. Marknadsförsäljarna misstänker att stadsstyrelsen och ägarna till jadeföretagen som äger och hyr ut butikerna och marknadsplatserna samarbetar med varandra, sade han.

Staden Zhaoqings jademarknad ligger i Sihui, som är en del av Zhaoqing. Epoch Times-reportrar har försökt ringa Sihuis stadshus, informationsindustri, jadeinformationscenter och jadehandelscenter för kommentarer, men ingen svarade.

Sihui är känd som kinesiska jadestaden. Jade är en stor industri i Sihui och har den största jadefabriken i Kina med en av de fyra största jadegrossisterna i Guangdongprovinsen. För närvarande finns det 800 jadebutiker, 300 jadefabriker och 2 500 hantverkslokaler. Totalt är 60 000 personer sysselsatta inom jadeindustrin.

Översatt från engelska