Israel arresterar män som förmedlat organtransplantationer i Kina


Fyra män som anklagas för att ha stoppat miljontals dollar i egna fickor, pengar som patienter hade betalat för organtransplantationer i Asien, arresterades i Israel förra veckan. Arresteringarna grundar sig på flera månaders undersökningar efter att den huvudmisstänkte för en israelisk tidning medgav att organ kommer från dödsdömda fångar och samvetsfångar, däribland Falun Gong-utövare.

Yaron Izhak Yodukin, vd för Medikt Ltd. och dess israeliska motsvarighet, arresterades i tisdags för att inte ha rapporterat om miljontals dollar i intäkt som man tjänat genom att förmedla organtransplantationer för israeler i Kina och Filippinerna. Under de senaste åren har det rapporterats att hundratals israeler har rest till Asien för transplantationer.

Enligt Yediot Achronot, Israels största tidning, började landets myndigheter att undersöka Yodukins aktiviteter efter att han i en hemlig intervju för nio månader sedan sagt att organen som hans företag hjälpte till med att erbjuda i Kina kom från politiska och dödsdömda fångar samt personer som arresterats för att ha utövat Falun Gong.

Under undersökningen upptäckte myndigheterna att Yodukins företag har lämnat in falska kvitton till en allmän hälsovårdsinrättning och därigenom undvikit beskattning av miljontals dollar.

Enligt Yediot var kostnaderna på kvittona rörande organtransplantationerna mycket högre än i verkligheten. Genom att låta israeler betala mer än nödvändigt kunde Yodukin och hans kolleger ta pengar i egen ficka, vilket uppgick till så mycket som sex miljoner dollar.

Tre personer är misstänkta för att att ha assisterat Yodukin och hans skattebedrägeri: hans assistent Peleg Matan, Medikts chef Ilan Perry och en företagsadvokat, vars namn ännu inte har offentliggjorts. Alla tre anhölls i förra veckan.

Det har också rapporterats i media att föreståndare vid ett av landets stora hälsovårdsinrättning – Kupat Cholim Klalit – på något sätt var inblandade i det som Yodukin och hans medhjälpare gjorde sig skyldiga till. Yediot rapporterade i veckan att några av dem kommer att förhöras.

Översatt från originalartikel