IS tros ligga bakom självmordsdådet i Ankara
Tusentals människor samlades den 11 oktober, dagen efter bombattentatet i Turkiets huvudstad Ankara. Slagsmål utbröt när de sörjande hindrades att lägga ut nejlikor av polisen. (Foto: Gokhan Tan/Getty Image)


Den turkiska regeringen tror att Islamiska staten (IS) ligger bakom självmordsattentaten i Ankara i lördags, men många klandrar president Erdogan för händelsen. Efter bombningen utlyste PKK vapenvila, men regeringsstyrkor fortsätter ändå att bomba kurdiska rebeller.

Närmare 100 människor dog i lördagens bombattacker mot en fredsdemonstration i Turkiets huvudstad Ankara. Nu säger Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu, att det troligen är Islamiska staten, IS, som ligger bakom attacken.

Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för attacken, men enligt regeringen var det två manliga självmordsbombare som orsakade explosionerna, rapporterar BBC.

Attacken har stora likheter med en självmordsbombning i juli i den turkiska staden Suruc nära den syriska gränsen. Den turkiska tidningen Haberturk skriver att poliskällor sagt att typen av sprängämnen och valet av mål pekar på en grupp inom IS som kallas Adiyaman ones, efter en provins i södra Turkiet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Oroligt läge

På söndagen samlades flera tusen människor i Ankara till en manifestation för att hedra offren, som enligt det prokurdiska partiet HDP uppgår till 128 människor. Hela landet är chockat efter dåden och många klandrar president Erdogan för att ha rört upp nationalistiska känslor med sin militära kampanj mot kurdiska PKK. Tre dagars landssorg har utlysts.

Turkiet har den senaste tiden blivit ett oroligt land på flera sätt. Konflikten mellan regeringen och PKK har trappats upp rejält. Ett flertal attacker mot bland annat det prokurdiska HDP-partiets kontor i Ankara och Alanya, har förekommit på senare tid.

Dessutom hotas landet allt mer av spridningseffekter från kriget i grannlandet Syrien. Islamiska staten har baser i närheten av turkiska gränsen och stora flyktingläger med två miljoner syriska flyktingar gör landet sårbart för infiltration från IS. Förra veckan kom ryska bombplan på väg till Syrien in på turkiskt luftrum vid flera tillfällen, rapporterar Reuters.

Valet skjuts inte upp

Den kurdiska PKK-milisen har beordrat sina stridande trupper att avbryta all militär aktivitet i Turkiet om de inte blir attackerade. Men BBC rapporterar att turkiska flyganfall mot kurdiska rebeller fortsätter sedan den turkiska regeringen avvisat vapenvilan. Turkiska plan slog till mot PKK-mål i den sydöstra delen av Turkiet och i norra Irak.

Valet som är planerat till den 1 november kommer inte att skjutas upp, meddelar en anonym hög regeringskälla till Reuters. De redan stora säkerhetsarrangemangen kommer dock att förstärkas ytterligare.