Islamiska staten anklagas för organstölder
En massgrav förmodligen med Yazidifolkets medlemmar. Omkring 25 personer fanns där när en peshmergasoldat letade efter vapen med mera som IS lämnat efter sig. 3 februari 2015. (Foto: Safin Hamaed / AFP /Getty Images)


En hög irakisk diplomat sade på tisdagen att islamiska staten, Is, tar organ från sina offer för att finansiera sin terrorverksamhet. Det är fasansfullt men ändå är det osannolikt att Is skördar mänskliga organ i samma omfattning som det kinesiska kommunistpartiet.

Islamiska staten har chockat världen med sina ohyggliga videor som visar halshuggningar av gisslan, korsfästa soldater och levande människor som bränns till döds. Så det skulle inte vara förvånande om denna terrororganisation också var involverad i organstölder på levande människor. Men hur de går till väga, om offren är civila eller krigsfångar eller både och, eller vart organen tar vägen är inte känt.

Den irakiska diplomaten, ambassadör Mohamed Alhakim tog upp frågan om organstölder på ett möte i FN:s säkerhetsråd. Han sade att kroppar som hade kirurgiska snitt och saknade viktiga organ, såsom lever, hade hittats i massgravar. Han hävdade att organen säljs för att bidra till finansieringen av Is terrorgrupp.

Kina, Ryssland och USA är permanenta medlemmar i säkerhetsrådet.

I Kina, där anklagelserna om organstölder dök upp 2006 första gången, säljer statliga sjukhus organ till förmögna kineser och utlänningar för hundratusentals dollar. Offren är främst samvetsfångar som utövat kultiveringsmetoden Falun Gong som förbjöds i Kina i juli 1999 och har förföljts sedan dess.

Kina har varit hett inom organtransplantation och transplantationsturism sedan år 2000. Organen tas från människor som har hamnat i arbetslägersystemet, mitt i ett hav av övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter.

Ethan Gutmann, Kina-analytiker som undersöker människorättsliga frågor beräknar att så många som 65 000 Falun Gong-utövare, 2 000 – 4 000 uigurer och kristna har blivit offer för organstölder. Gutmann har skrivit: The Slaughter, Mass Killings, Organ Harvesting och China´s Secret Solution to its Dissident problem.

Alhakim säger att enligt en rapport från al-Monitor, skördar och distribuerar Is organen från ett sjukhus i Mosul i Irak som har kontrollerats av islamiska staten sedan förra året. Enligt rapporten smugglas organen vidare i Irak och Syrien och närliggande länder som Saudiarabien och Turkiet. Kriminella organisationer säljer dem sedan över hela världen på svarta marknaden, enligt Assyrian International News Agency.

"Att sälja mänskliga organ i vinstsyfte är ingen vacker historia. I Kina dödas tusentals människor varje år för att förse denna lukrativa branch med vitala organ. Både militära och civila sjukhus gör det smutsiga jobbet och regeringen vet om det", skrev David Kilgour, tidigare kanadensisk parlamentsledamot och utredare av mänskliga rättigheter, till Epoch Times.

Kilgour beskrev hur organstölderna på kinesiska sjukhus går till "fångarna skjuts som under en avrättning men dödas inte. De hamnar i svår chock och kan opereras utan bedövningsmedel för att lugna kroppen medan organen avlägsnas".

"Det allra värsta är att fångarna fortfarande lever när deras kroppar skärs upp och skrik har rapporterats under operationerna", skrev han.

Sedan transporteras organen omedelbart till ett sjukhus och transplanteras till väntande patienter.

Översatt från engelska.