IS tros använda senapsgas i Irak och Syrien
En IS-krigare står bland sönderbombade hus. Nu anklagas IS för att tillverka och använda senapsgas. Foto: -/AFP/Getty Images)


Den amerikanska regeringen blir alltmer övertygad om att terrorgruppen Islamiska staten, IS, både tillverkar och använder senapsgas. Vid minst fyra tillfällen i både Irak och Syrien har IS använt sig av kemiska vapen, rapporterar nyhetsbyrån BBC.

Ett nyhetsteam från BBC, som befinner sig vid gränsen mellan Turkiet och Syrien, har sett bevis på att IS använt senapsgas i sin krigföring. Den amerikanska underrättelsetjänsten tror att de har startat egen tillverkning av medlet.

Senapsgasen är troligen i pulverform, som packas i vanliga sprängämnen som sedan sprider giftet när de exploderar. De som exponeras får smärtsamma blåsor på hud och slemhinnor. Den ger inte livshotande skador men det finns ingen behandling eller motgift.

Den amerikanska underrättelsetjänsten tror att IS har en särskild cell som sysslar med forskning om kemiska vapen. Att tillverka senapsgas är inte särskilt komplicerat, och tillvägagångssättet är allmänt tillgängligt.

Ett annat alternativ är att gruppen har hittat kemiska vapengömmor i Irak eller Syrien. Men enligt den amerikanska tjänstemannen är det inte troligt att de kan ha hittat det i Irak. Det hålls inte heller som troligt att de kunnat ta medlet från den syriska regimen innan de tvingades överlämna sitt lager 2013, skriver BBC.

Senapsgas började användas under första världskriget. Den kan vara luktfri eller lukta som senap, vitlök eller lök. Den kan vara färglös, gul eller brun.