Iran ökar förtrycket av journalister
Det iranska parlamentet i sammanträde i huvudstaden Teheran den 14 mars 2012. Serietecknaren Mahmud Shokraieh dömdes till 25 piskrapp efter att en parlamentsledamot stämt honom för en skämtteckning. (Foto: Atta Kenare/AFP/GettyImages)


Iran har under de senaste veckorna ökat trakasserierna av journalister och mediaföretag, skriver Reportrar utan gränser.

Serietecknaren Mahmud Shokraieh, som ritat en karikatyr av en parlamentsledamot i form av en fotbollsspelare, dömdes nyligen till 25 piskrapp.

Domstolen fastslog att Shokraieh ”förolämpat” parlamentsledamoten som stämt både honom och tidningsredaktören. Redaktören frikändes, enligt mediaövervakaren.

Serietecknaren Martin Rowson från The Guardian kallade Shokraiehs straff för ”skandalöst, motbjudande och barbariskt”.

”Det säkraste måttet på ett hälsosamt samhälle är hur pass mycket offentliga personer accepterar andras rätt att skratta åt dem, något som serie-och karikatyrtecknare möjliggjort i årtionden”, skriver Rowson.

Serieteckningen skildrar en medlem i parlamentet, Lofti Ashtiani, klädd som fotbollsspelare på en arena. Han har ett förstorat huvud med ett märke i mitten, vilket antyder att han ber regelbundet.

”Ashtianis svar på karikatyren av honom är ett mycket större anklagelse mot honom och hans karaktär än vad någon som helst teckning någonsin skulle kunna vara”, tillade Rowson.

På onsdagen arresterades den fängslade journalisten Masoud Bastanis hustru Mahssa Amrabadi och dömdes till fem års fängelse för att ”ha givit intervjuer och skrivit artiklar till stöd för sin make och för att ha krävt hans frisläppande”, skriver Reportrar utan gränser.

En annan journalist, Reza Ansari Rad, som arbetar för reformvänlig media, dömdes i förra veckan till ett år i fängelse för ”propaganda mot regeringen”, sade mediaövervakaren och tillade att många av dessa journalister ”utsätts för omänsklig och nedbrytande behandling och nekas deras mest grundläggande rättigheter”.

Översatt från engelska