Iran och Syrien deltar i Irakmöte
Ali Larijani, en av Irans främsta talesmän, bekräftade att Iran tänker delta i säkerhetskonferensen. (Foto: AFP / Samuel Kubani)


Både Iran och Syrien har tackat ja till att delta i en regional säkerhetskonferens om Irakkrisen sade en toppdiplomat på onsdagen.

Även en av Irans främsta talesmän, Ali Larijani, bekräftade att Iran tänker delta i den planerade regionala säkerhetskonferensen, där även USA och Storbritannien ska vara med.

Larijani, som är Irans chefsförhandlare med omvärlden, förklarade dock att villkoret är att toppmötet är i Iraks intresse.

-Vi deltar i detta möte om det ligger i Iraks intresse. Vi ska göra det vi kan för att lösa Iraks problem, sade Larijani till den officiella nyhetsbyrån Irna.

Iraks regering bekräftade på onsdagskvällen att ett förberedande möte tjänstemannanivå ska hållas den 10 mars.

I tisdags tillkännagav den irakiska regeringen att toppmötet med grannländerna planerats till april och att syftet är att få slut på våldet i landet. Trots att USA:s fiender Iran och Syrien bjuds in till mötet har Vita huset ställt sig bakom den diplomatiska offensiven.

Till mötet inbjuds också de så kallade G 8-länderna, däribland USA.

Konferensen ska följa på en möte med tjänstemän – från säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar, Iraks grannländer och en rad arabstater – på samma tema inom en månad. Tjänstemän vid USA:s utrikesdepartement utesluter inte bilaterala samtal med Iran vid det mötet.

Sådana närmanden länderna emellan har tidigare avvisats av USA trots att Vita huset uppmanats att engagera både Iran och Syrien för att uppnå stabilitet.

President George W Bush har tidigare avvisat alla sådana mötes förslag om inte Iran ger upp sitt program för anrikning av uran – något som USA tror syftar till att producera kärnvapen.