Iran kan bryta FN-samarbete
IRAN, Teheran : Irans president Mahmoud Ahmadinejad talar i Teheran den 24 december 2006. Ahmadinejad sade att Västvärlden måste lära sig att leva med Irans kärnkraftsteknologi. Han avfärdade FN-sanktionerna som en bit papper rapporterade Fars nyhetsbyrå. (Foto: AFP/Str)


Konflikten mellan Iran och främst USA och Israel som står bakom FN-beslutet om fler sanktioner skärps. Iran ska redan i dag börja färdigställa centrifuger för urananrikning och hotar ”revidera” samarbetet med FN.

Som svar på gårdagens FN-resolution om sanktioner kommer Iran redan under julaftonsdagen att inleda färdigställandet av 3 000 centrifuger för anrikning av uran vid kärnkraftscentret i Natanz, säger Irans chefsförhandlare i frågor som rör kärnkraft, Ali Larijani.

Larijanis uttalande till tidningen Kayhan pekar mot en skärpt konflikt med de länder som främst ligger bakom FN-resolutionen om sanktioner mot Iran; USA och Israel.

Parlamentet i Iran beslutar samtidigt att inom kort rösta om en uppmaning till regeringen att ”revidera” samarbetet med FN-organet IAEA, Internationella atomenergimyndigheten.

På grund av gårdagens FN-beslut att införa sanktioner mot Iran beslöt parlamentet att genom en speciell mekanism placera frågan högst på dagordningen, vilket innebär att den debatteras inom ett par dygn, skriver AFP.

Det har länge skymtat i iranska uttalanden att det flera decennier långa samarbetet med IAEA bör avbrytas, om FN-systemet visar sig vara ett redskap för USA:s fientliga inställning mot Iran.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice välkomnade sanktionerna, som förbjuder export till Iran av kärnkraftsrelaterat material, men andra amerikanska röster krävde mer långtgående sanktioner. Tredjemannen vid USA:s utrikesdepartement, Nicholas Burns, säger att president Bush och hans medarbetare kommer att försöka övertala Ryssland, Kina, Japan och EU till kraftfullare åtgärder, bland annat att skära av Iran från möjligheten att låna pengar utomlands.

– Vi tänker förvisso inte lägga alla ägg i en FN-korg, sade Burns.

Företrädare för vissa länder välkomnade sanktionerna men sade att de inte vill gå längre. Japans utrikesminister Taro Aso exempelvis sade att hans land önskar ”en fredlig lösning genom dialog”.

Israels utrikesdepartement däremot vill se ”ytterligare, snabba och beslutsamma reaktioner” mot den islamiska republiken Iran.