Iran fortsätter med provskjutningar
En av de robotar som provskjutits av Iran. (Foto: Omid Vahabzadeh /AP/TT)


Irans provskjutningar av robotar får ärkefienden Israel att reagera skarpt. Ett bevis för att Iran inte har förändrats, menar Israels försvarsminister Moshe Yaalon.

Under onsdagsmorgonen provsköts två robotar från norra Iran som träffade mål i den sydöstra delen av landet, omkring 140 mil bort, rapporterar iranska medier.

En högt uppsatt militär säger till nyhetsbyrån Isna att robotarna har en räckvidd på 200 mil och därmed kan träffa ”den sionistiska regimen från säkert avstånd”.

Det kortaste avståndet mellan Iran och Tel Aviv och Jerusalem är cirka 100 mil.

Iranska källor uppger att på robotarna ska det på hebreiska ha stått: ”Israel ska suddas bort från historien”, något som dock inte har bekräftats genom fotografier.
Oavsett detta har dock aktionen fått Israel att reagera.

Irans president Hassan Rouhani. (Foto: Vahid Salemi /AP/TT-arkivbild)

Irans president Hassan Rouhani. (Foto: Vahid Salemi /AP/TT-arkivbild)

– Till min besvikelse är det några i väst som är lurade av insmickrande ord från delar av det iranska ledarskapet medan den andra delen fortsätter att skaffa fram utrustning och vapen till terroristgrupper, sade Yaalon till israelisk radio.

Även i tisdags genomfördes provskjutningar i samband med en militärövning, som sammanfaller med USA:s vicepresident Joe Bidens besök i Israel.

USA har sagt att robotskjutningarna kommer att tas upp i FN:s säkerhetsråd.