Iraks utrikesminister söker försoning och konstruktivt stöd
Irakiska barn leker utanför deras provisoriska plåthus i Sadr City, ett utarmat distrikt utanför Bagdad. Fattigdom, hunger och allmän hälsa fortsätter att försämras i Irak. Många är i behov av akut hjälp för att överleva i det krigshärjade landet. (Foto: AFP/Wissam Al-Okaili)


Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari sade under ett besök vid Europaparlamentet i Bryssel den 20 november att situationen i landet har utvecklats i positiv riktning, något som är avgörande för regionens framtid.

– Våldet har minskat tack vare folkets förmåga att återhämta sig, viljan att bevara ”det nya demokratiska Irak” och stödet från de multinationella militärstyrkorna i landet, sade Hoshyar Zebari på en presskonferensen i Bryssel.

Han fortsatte:

– Vi arbetar mycket hårt för att uppmuntra till försoning … Det är viktigt att Iraks [arabiska] grannar spelar en konstruktiv och positiv roll för att stabilisera situationen, eftersom utgången kommer att bestämma regionens framtid.

EU har sedan juli 2005 ett uppdrag i Irak med uppgiften att bistå uppbyggnaden av en rättstat genom utbildning för bland andra poliser, domare, fängelsepersonal och ledare inom rättsväsendet.

Nästan 800 irakier inom rättsväsendet deltar i kurser i tio olika medlemsstater i EU, medan uppdragets kontor finns i Bagdad. Det ska pågå fram slutet av december 2007 om inget nytt beslut fattas inom kort.

– Jag är glad att våldet har minskat. Vi försvarar Iraks integritet på basis av ett statsförbund för de olika delarna i landet med olika folk, sade Europaparlamentets talman Hans-Gert Pöttering.

Han varnade Iran och Syrien för inblandning i Iraks angelägenheter.

På tal om kurderna och Turkiet sade Pöttering att Turkiet har rätt att inte acceptera PPK-attacker styrda från irakisk mark, men Europaparlamentet försvarar kurdernas identitet.

Den irakiska utrikesministern sade att man är beredd att samarbeta med den turkiska regeringen för att hitta en godtagbar lösning.