Internetrykten ledde till rusning efter salt i Kina
Rusning efter salt i en affär i Lanzhou, Gansuprovinsen 17 mars. Kinesiska handlare har rapporterat en hamstringsvåg efter salt, eftersom folk tror att havssaltet kommer bli förgiftat av radioaktivitet efter kärnkraftsolyckan i Japan. (Foto: STR/Getty Images)


Den 16 mars inleddes en rusning efter salt i kinesiska kuststäder. Från den 18 mars hade ryktet spridit sig till många andra provinser, inklusive regioner som inte ligger på östkusten. Folk har även köpt sojasås som ett alternativ till salt. Många tror att havet har förorenats efter kärnkraftsolyckan i Japan, och att det bara är en tidsfråga innan saltet blir giftigt.

Li från Shaanxiprovinsen sade till Epoch Times att han inte hört talas om salthysterin förrän den 17 mars. Alla försöker hamstra salt. Han sade att hans vänner ringt och sagt att saltpriserna i Baoji hade gått upp med 1000 procent och fortfarande steg.

Li menar att det är en indikation på att människor inte litar på regeringen.

– Alla får sin information från internet numera och folk oroar sig för sin egen säkerhet. Kärnkraftsproblemen i Japan kommer definitivt påverka Kina, det är bara en fråga om och när.

Cha Wenjun från Shanghai sade att saltruschen till stor del berodde på de kinesiska TV-nyheterna.

– Det går rykten om att havsvattnet är förorenat och att saltet inte kommer vara säkert. De statliga TV-kanalerna säger att det inte kommer påverka Kina, sade hon.

– Men folk har förlorat allt förtroende för regeringen. Varje gång regeringen betonar något är sanningen vanligtvis det motsatta. Sedan den 16:e har det varit slut på salt, till och med sojasåsen har sålts slut, sade Cha Wenjun.

Hon kunde inte hitta salt i flera större livsmedelsaffärer i Shanghai och hennes vänner i Peking sade att saltet var slut där också.

– Regeringen i Shanghai sade att det finns gott om salt och att det inte finns något behov av att hamstra. Men under incidenterna med giftiga produkter som mjölkpulver, fläsk, risvin och ankägg har regeringen hela tiden sagt att det inte varit någon fara, fast det varit det, och de problemen finns fortfarande kvar.

En annan kommentator på nätet sade, att salthysterin visade att allmänheten har en djup misstro mot den sociala ordningen och inte känner sig säkra. Han sade att folk bara känner sig säkra när de har resurser i sina egna händer, även om det gäller något så enkelt som en burk salt.

Översatt från engelska