Internationell tävling i kinesisk dans i New York
Den första “Internationell tävling i klassisk kinesisk dans” hålls av NTDTV och arrangeras på Skirball Center vid New York University. (NTDTV)


I helgen arrangeras den första internationella tävlingen i klassisk kinesisk dans av New Tang Dynasty TV (NTDTV) på Skirball Center for the Performing Arts vid New York University. 

Enligt danstävlingens domarkommitté har hundratals professionella dansare från Europa, Amerika, Australien och flera asiatiska regioner såsom Kina, Taiwan och Hongkong anmält sig till tävlingen. De tävlande anlände till New York från olika konstakademier och dansgrupper de senaste dagarna.

Li Weina, taleskvinna för domarkommittén, sade att NTDTV:s populära nyårsgalas världsturné presenterade essensen i den traditionella kinesiska kulturen för världen och fick mycket beröm för det. NTDTV:s danstävling begränsar deltagarna till endast traditionella kinesiska dansformer samtidigt som den uppmuntrar skapandet av nya dansstycken, fostrande och utbyte av kulturer och förespråkar sanning, godhet och verklig skönhet. Hon menar att tävlingen är en viktig händelse för den klassiska kinesiska dansen och erbjuder en plattform för begåvade dansare och inleder en ny era av den traditionella kinesiska konstformen.

Tävlingens förberedande omgångar hölls på fredagen, semifinalen på lördagen och på söndagen avslutas den med final och prisutdelning.

Tävlingen är uppdelad i fyra grupper: vuxna män (18-40 år) och juniorer män(14-17 år), vuxna damer (18-40 år) och juniorer damer (14-17 år).

Förstapristagarna i varje grupp kommer att få 10 000 US-dollar medan andra- och tredjepristagarna vardera får 3 000 och 1 000 US-dollar.

En annan taleskvinna för domarkommittén, Cao Yi, förklarar att tävlingen består av solo-, duo- och trippelnummer och varje nummer får inte vara längre än två minuter. I den första omgången kommer deltagarnas originalstycke att stå för 70 procent av den totala bedömningen. Under den andra omgången, kommer varje dansare, utöver det egna stycket, att att ge en demonstration i grundläggande dansfärdigheter såsom hopp, vändningar och vridningar. Den avslutande rundan kräver en hel minuts uppvisning av fria kombinationer av grundrörelser. De tävlande tillåts ändra sina andra och tredje dansstycken.

Cao nämner att tävlingens syfte är att uttrycka den djupa konstnärliga rikedomen i den klassiska kinesiska dansen. Därför ska alla dansnummer (innefattat tillhörande musik) innehålla den genuina essensen och stilen hos denna traditionella kinesiska konstform. Medan de grundläggande komponenterna fordrar fastställda obligatoriska rörelser tillåts också fria kompositioner där varje deltagare kan arrangera dansen för att passa till musiken. Cao tillägger att domarkommittén består av mycket erfarna artister och experter, däribland huvudkoordinatorer och artister från NTDTV-galan.

Li påpekar att söndagens prisutdelningsceremoni är öppen för alla som har sett de inledande omgångarna och finalen, plus alla som har sett någon av Divine Performing Arts föreställningar. Platserna är dock begränsade och först till kvarn gäller.

Li nämner att Divine Performing Arts group efter prisutdelningen kommer att ge en specialföreställning  som bjuder publiken på ytterligare en mycket vacker uppvisning.

Divine Performing Arts group började sin världsturné i början av året och har uppträtt i över 30 städer på den amerikanska kontinenten, i Europa, Australien och Asien. Under turnén har man gett närmare 80 föreställningar inför en blandad publik på över 200 000 personer.

Danstävlingens webbplats: dance.ntdtv.com