Intel introducerar 80-processors Teraflop-chip


Nyligen gläntade Intel på dörren till framtidens kraftfullare multitasking-datorer när de presenterade en 80-processors teraflop.

Chipset demonstrerades i San Francisco av Intels chefsingenjör Justin Rattner. Det är inte baserat på Intels nuvarande x86 eller Itanium-chip.

Processorn, som använder sig av 80 kärnor i ett chip, kan pressa in mer än en triljon instruktioner i sekunden. Detta är ett forskningsbesked och det dröjer åratal innan versionerna kommer ut i handeln, men det är ändå en indikation på att kraftfulla multiprocessorkärnor är möjliga.

Nyare datorer har ofta chip med upp till fyra kärnor. Sonys Playstation 3 använder sig av Cell-chipset som har åtta kärnor.

Medan datorer med flera kärnor kan produceras genom att överkomma vissa fysiska begränsningar ligger fokus, och begränsningen, på förmågan att programmera i multiprocessorschips. Kompilatormjukvara, som konverterar programmeringskod till maskinkod, är bättre på att producera linjära instruktioner snarare än intelligenta instruktioner som fungerar på processorer med flera kärnor.

Översatt från originalartikel på engelska.