Inspiration till problemlösningar i finska skogar
De nordiska statsministrarna med Norges Jens Stoltenberg, Sveriges Fredrik Reinfeldt, Finlands Matti Vanhanen, Danmarks Anders Fogh Rasmussen och Islands Geir H. Haarde på en gemensam presskonferens den 19 juni 2007 under deras mötet på finska Punkaharju nära Nyslott. (Foto: AFP/Lehtikuva/ Pekka Sakki)


I tisdags hade de nordiska statsministrarna från Danmark, Sverige, Norge, Island och Finland stämt möte på ett turisthotell vid sjön Saimen nära staden Nyslott, några timmars resa österut från Helsingfors.

Mötets huvudfrågor handlade om globalisering och klimat. Ländernas samarbete ska göra Norden till föregångare beträffande minskning av växthusgaser. De ska också uppmuntra andra länder att aktivt delta i minskning av utsläppen, rapporterar TT och Hufvudstadsbladet.

Andra problem
som berördes var ökad flyttning mellan länderna vid arbete eller migration inom Norden, vilken orsakar onödiga hinder i fråga om skatter och socialförsäkringsförmåner. De nationella skatte- och socialförsäkringsreglerna har blivit eftersatta.

Även frågor kring energiområdet togs upp, med viljan att göra elmarknaden enhetligare och effektivare med säkra elleveranser.

Fredrik Reinfeldt som såg på de gemensamma problemen med nybörjarens ögon, var förvånad över att det fortfarande finns så många hinder kvar på alla nivåer. Han såg det som att man måste ta tag i frågorna med nya krafter och de nordiska länderna måste samarbeta för att uppnå bra resultat.

För att göra Norden
synligare kommer man att satsa på ett gemensamt forum år 2008, som tar upp frågor om globalisering. Deltagarna planeras vara de nordiska statsministrarna, forskare, näringslivets representanter, folkrörelser och andra intressenter.

Viktigt för Norden är också att synas på de växande marknaderna i Asien. Ett samnordiskt innovationscentra i Sydostasien skulle hjälpa till med detta och de nordiska länderna kunde gemensamt marknadsföra sig mer ute i världen i allmänhet.