Inre oroligheter i Gaza - andra omgången
Det palestinska samhället på Gazaremsan är hårt belastat av våldsamma dispyter mellan rivaliserande beväpnade miliser. (Foto: AFP)


En ny våg av våld sveper över Gaza-remsan. Enligt Reuters dödades förra veckan fem Hamas-skyttar och en flicka. Hamas, som kontrollerar Gaza-remsan, skyller på den palestinska presidenten Mahmoud Abbas sekulära grupp Fatah. Hamas arresterade efter händelsen 120 Fatah-medlemmar vilket i sin tur eldade upp bråk mellan de två rivaliserande grupperna. Detta uppger Reuters.

Våldet i Gaza har pågått av och till sedan 2005. Inte ens en egyptiskt utfärdad vapenvila, signerad i Mecca – Islams heligaste plats, har kunnat minska gapet. Fram tills idag har dussintals män, kvinnor och barn dödats i stridigheterna.

Hamas ökar konstant sin kontroll över Gaza-remsan och enligt en nysläppt rapport från ett israeliskt underrättelsekontor håller Hamas militär på att omorganiseras. Nya och förbättrade vapen skaffas fram och stridsfärdigheterna förbättras.

– Samhället i Gaza består av gäng och varje gäng har en milis, säger Mordechai Keidar från Begin Sadat-centret för strategiska studier.

– Situationen är explosiv. Det existerar ingen lag. Hamas är en sammanslagning av familjer. Om du är inom kretsen är du en av dem, om du inte är inom kretsen är du emot dem, säger han.

Moshe Maoz från Hebreiska universitetet ser trots allt en chans till fred mellan Fatah och Hamas.

– Vad som nyligen hänt i Gaza händer i alla samhällen som är i processen av att bygga upp ett land. Båda grupperna vet att de måste gå samman, säger han.

Maoz tror att Marwan Barghouti är mannen som kan förena Fatah och Hamas. Baragouti avtjänar för närvarande fem livstidsstraff i Israel för mord på soldater och civila.

Bråken mellan Hamas och Fatah började för tre år sedan efter PLO-ledaren Yasser Arafats död. Spänningarna intensifierades efter att Hamas vann valet 2006.