Ingen ersättare för Anna Sjödin


SSU kommer inte att utse någon ny ordförande efter Anna Sjödin förrän i augusti nästa år. I stället ska förbundssekreterare Mattias Vepsä fortsätta som "talesperson" för SSU fram till förbundskongressen 2007.

Detta beslutade ungdomsförbundets styrelse på sitt möte på kvällen.

Anna Sjödin meddelade sin avgång i en debattartikel i lördags. På en presskonferens några timmar senare kom beskedet att förbundssekreterare Mattias Vepsä tar över rollen som förbundets ansikte utåt med viss uppbackning från förbundsstyrelsen. Ordningen ska nu alltså gälla till kongressen.

Eftersom SSU har varit uppdelat i en höger- och vänsterfalang under många år är ledarskapsfrågan känslig. Anna Sjödin representerade falangen åt höger medan Mattias Vepsä räknas till vänsterfalangen.

– Det finns en maktbalans just nu i SSU och det är viktigt att den får behållas. Det är vä konstigt om den principen skulle förändras just i den här uppkomna situationen, säger Johan Ingelskog som sitter i SSU-förbundsstyrelse och som tidigare beskrivits som att höra till högersidan.

Johan Sparrman, distriktsordförande fö SSU Norrbotten, säger att hans förhoppningar inför mötet är att hitta en lösning som går att inte en ny konflikt inom förbundet blossar upp.

– Det är också viktigt att slå fast att Mattias Vepsä är vald av en kongress och har stort förtroende bland medlemmarna. Han ska finnas med i en ledning och han ska ha en framträdande roll. Sedan behöver vi diskutera vilket stöd han ska ha, sade han till TT före mötet.