Inga uppgifter om skadade svenskar i Filippinerna
Invånare bär ut en möbel från ett hotell i Palo, Filippinerna den 10 november 2013, tre dagar efter att tyfonen Haiyan härjade i området. Naturkatastrofen sägs vara den värsta i landets historia med över 10 000 omkomna. (Foto: Noel Celis/ AFP)


De flesta svenska resenärer i tyfondrabbade Filippinerna har hört av sig till anhöriga, men på måndagsmorgonen var det fortfarande några som inte hörts av.

”Det är ett tiotal vi inte har kontakt med. Det kan innebära någonting och det behöver inte betyda någonting. Eftersom att både telefoni och internet ligger nere så är det svårt att få kontakt. Men vi har två konsulat i området som arbetar med det,” sade utrikesminister Carl Bildt till Expressen.

Utrikesdepartementet tror att runt 2000 svenskar befinner sig i Filippinerna. Den svenska ambassaden i Thailand har Filippinerna som sitt ansvarsområde. På måndagsmorgonen hade de inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar.

Svenskar avråds på grund av säkerhetsläget sedan slutet av oktober och tills vidare från att resa till Mindanao och Sulu-arkipelagen.