Inför Oscarsgalan 2010
Sandra Bullock har chans att ta hem en oscar för Bästa kvinnliga huvudroll i filmen "The Blind Slide". Fotot är taget den 26 augusti 2009 i Los Angeles, Kalifornien. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images/AFP)


Söndagen den sjunde mars är det dags för den dag som är lika viktig för mig som julafton är för en sjuåring – det har blivit dags för den åttioandra Oscarsgalan. Och det har blivit dags för mig att försöka förutspå vinnarna. Det handlar om kvalificerade gissningar som kan slå helt fel. Om inte annat får ni här en vägledning till vilka ni ska hålla ögonen på.

Glamourösa kändisar, den röda mattan och klämkäcka reportrar. Detta är något jag älskar att se. Alla är förväntansfulla och till och med de mest garvade skådespelarna har svårt att dölja sin nervositet. Min favoritdel är så klart själva prisutdelningen. Jag ställer mig själv samma fråga varje år: Kommer den värdigaste att vinna?

Jag brukar dela in vinnarna i tre kategorier. Den första kategorin kallar jag ”Lång och trogen tjänst”, vilket är när någon som varit nominerad många gånger förut, eller som har varit med länge, vinner. Därefter har vi ”Högkonceptsvinnaren”, vilken är någon som är med i film som fått mycket uppmärksamhet av en eller annan anledning. Slutligen har vi ”Den värdiga vinnaren”, vilken är någon som förtjänar att vinna för att han eller hon faktiskt har gjort riktigt bra ifrån sig. De som tillhör de övriga kategorierna vinner främst av anledningar som inte har att göra med deras prestation detta året.

I år är det ingen film som är nominerad i överdrivet många av de tyngsta kategorierna, vilket främst beror på att de pretentiösa biopicsen (film baserad på en känd persons liv) lyser med sin frånvaro. Det finns i och för sig ett par filmer som är baserade på verkliga händelser, men de är alla fokuserade på kortare perioder, vilket gör dem mindre tröttsamma.

”Precious: Based on the novel Push by Sapphire” (Lee Daniels, USA, 2009) kommer troligtvis att vinna statyetten för Bästa film, eftersom den är medproducerad av Oprah Winfrey och för att den är en av årets mest pretentiösa filmer, även om den berättar en intressant historia. Man ska inte heller räkna bort ”Avatar” (James Cameron, USA/Storbritannien, 2009), som i och för sig inte är Camerons bästa film, men det är en riktig biofilm, med stora och vackra vyer och som har använt sig av banbrytande teknik. Det skulle inte heller förvåna mig om ”Avatar” vann alla statyetter i de kategorier som rör specialeffekter och liknande.

I kategorin Bästa manliga skådespelare i en huvudroll, kommer troligtvis Morgan Freeman att vinna för sin roll som Nelson Mandela i ”Invictus” (Clint Eastwood, USA, 2009), främst på grund av lång och trogen tjänst, men även för att han spelar en verklig och känd människa. Jeff Bridges är även han en god kandidat, för sin roll i ”Crazy Heart” (Scott Cooper, USA, 2009), dels för att han redan vunnit en Golden Globe för samma roll, och dels för lång och trogen tjänst – han har varit nominerad fyra gånger tidigare, men aldrig vunnit. Jag tycker även att han skulle vara en värdig vinnare. Bad Blake är, trots sina skavanker, en riktigt älskvärd och trovärdig karaktär. Jag hoppas dock att Jeremy Renner vinner för sin roll som den instabila bombexperten William James i Kathryn Bigelows ”The Hurt Locker” (USA, 2008).

I kategorin Bästa kvinnliga skådespelare i en huvudroll står det troligast mellan Sandra Bullock i ”The Blind Side” (John Lee Hancock, USA, 2009) och Gabourey Sidibe i ”Precious”. Bullock har redan vunnit en Golden Globe för samma roll och har har slirat omkring i Hollywood i över femton år utan att vinna en oscar, och Sidibe är med i årets Oprah-sponsrade film. Min favorit i denna kategori är dock Meryl Streep för sin roll i ”Julie& Julia” (Nora Ephron, USA, 2009). Men Streep har redan vunnit två gånger, så det är inte troligt att hon vinner. Å andra sidan var det ett tag sedan hon vann, så man vet aldrig.

I kategorierna Bästa manliga biroll och Bästa kvinnliga biroll är det en aning lättare att, med gott samvete, förutspå en värdig vinnare. Mo’Nique kommer troligtvis att vinna för Bästa kvinnliga biroll i ”Precious”. För hon gör denna roll riktigt bra, vare sig filmen är backad av Oprah Winfrey eller inte. Christoph Waltz kommer troligtvis att vinna för sin roll som ärkeskurken Hans Landa i ”Inglourious Basterds” (Quentin Tarantino, USA/Tyskland, 2009). Landa är en äckligt tvetydig karaktär och dessutom har Waltz redan vunnit en Golden Globe för samma roll.

Mina personliga favoritkategorier, förutom regissörskategorin, är manuskategorierna. Det är också dessa som är svårast att förutspå resultatet i, främst för att jag tycker att alla de nominerade är värdiga vinnare, vilket betyder att jag inte kan ”fuska” genom att peka på den mest pretentiösa filmen, eller den som kan få statyetten för lång och trogen tjänst. I kategorin Bästa originalmanus hoppas jag att Quentin Tarantino vinner för sitt manus till ”Inglourious Basterds”; han är en av de bästa manusförfattarna i Hollywood. Å andra sidan är även Joel och Ethan Cohen riktigt duktiga manusförfattarna. Så de är också troliga vinnare, för den skruvade komedin ”A Serious Man” (Joel & Ethan Cohen, USA/Storbritannien/Frankrike, 2009). Men alla de nominerade filmerna i denna kategori har bra manus, så det är svårt att förutse vinnaren. I den andra manuskategorin, Bästa manus baserat på tidigare publicerat material, är den troliga vinnaren Geofrey Fletcher för manuset till ”Precious”. Detta skulle i såna fall bero på pretentiös-faktorn. Personligen hoppas jag att någon av de andra filmerna vinner. Min favorit i denna kategori är den helknasiga politiska komedin ”In the Loop” (Armando Ianucci, Storbritannien, 2009). Politik har aldrig förut varit så roligt.

Slutligen har vi regissörsstatyetten. Det är ett riktigt starkt startfält i år. Med tanke på vilka han tävlar med, hoppas jag inte Lee Daniels vinner för ”Precious”. Eftersom en av mina favoritregissörer är Quentin Tarantino, hoppas jag att han vinner för ”Inglourious Basterds”. Men James Cameron kan också vinna för en av årets största biosuccéer, ”Avatar”. Men man ska inte räkna bort Jason Reitman, som är nominerad för ”Up in the Air” (USA, 2009). Och jag tycker även att Kathryn Bigelow skulle vara en värdig vinnare för ”The Hurt Locker”, som även den är en riktigt bra film.

På oscarsgalan kan det går hur som helst. Jag brukar ha ungefär hälften rätt. Men å andra sidan är resultaten inte ens hälften av nöjet för oss som sitter hemma i soffan med kaffe så starkt att det bränna hål genom stål i våra koppar. Det är allt. Det är de glamourösa kändisarna. Det är tacktalen. Det är spänningen. För mig är Oscarsgalan årets TV-händelse, vilket är anledningen till att jag tittat på galan varje år i tio år nu, trots den sena sändningstiden. Det är bara att sätta på kaffebryggaren och bänka sig framför TV:n, för nu är det dags att utse årets Oscarvinnare.