Info om brott ställer till det för ex-kriminella


En sajt har startat i dagarna som ”gör det möjligt för dig att söka på en person eller på ett företag för att se om de under de senaste 5 åren varit föremål för juridisk prövning”. Den tillgängliga informatinen kan försvåra för tidigare brottslingar att leva ett vanligt liv.

Kristoffer Johansson från kamratföreningen KRIS, Kriminellas revansch i samhället, är inte glad. Han menade i P3 Nyheter att det här ställer till det för människor som dömts och avtjänat sina straff. De vill komma tillbaka till samhället.

”Många jag träffar i mitt arbete sliter redan med att bli av med sitt förflutna och det här gör ju det arbetet svårare”, sade han.

Via ett klick får du nämligen tillgång till data från samtliga tingsrätter, förvaltningsrätter, kammarrätter och specialdomstolar om du söker på en person eller ett företag.

Är du nyfiken på någon och kollar den här sajten får du veta: typen av brott, var det utfördes, straffvärdet, adresser, försvarare och åklagare.

Naturligtvis får man inte tillgång till hemligstämplat material och inte heller till minderåriga som begått brott, dessutom är personnumrets fyra sista siffror borttagna.

Pontus Ljunggren är företagets talesman och menar att sajten Lexbase har offentliga handlingar och han sade till P3:

”Vår tjänst dömer ju ingen utan sammanställer bara informationen.”