Indonesien: Förargade teaterbesökare protesterade vid Kinas ambassad
Arga demonstranter håller uppe handskrivna lappar med frågor om varför Shen Yun inställdes. (Hai Qing/The Epoch Times)


Den 25 mars 2009 blev över 100 teaterbesökare förargade när de fick veta att Shen Yuns föreställning var inställd på grund av påtryckningar från det kinesiska kommunistpartiet (KKP). Föreställningen skulle ha hållits i Jakarta Convention Center på Jakarta.

När besökarna förstod att föreställningen var inställd gick några biljettinnehavare till den närliggande kinesiska ambassaden för att protestera. De krävde att tjänstemännen förklarade varför KKP stoppat produktionen och kritiserade den Indonesiska regeringen för att ha böjt sig för KKP:s vilja. De anser att det här har skadat bilden av Indonesien som nation och dess suveränitet.

När teaterbesökare anlände till Convention Center blev de förvirrade då de fann en tom scen. Arenachefen Kuize fick informera biljettinnehavare om att föreställningen var inställd. Han blev ledsen när fick veta att många teaterbesökare hade tagit ledigt från jobbet och flugit till Jakarta för att kunna se Shen Yun.

– Jag är naturligtvis mycket besviken, säger Li som flög från Singapore för att se föreställningen med sin fru Zhang.

– Jag har redan köpt biljetter, varför blev den inställd?

Li hade många funderingar.

– Kommer inte detta skada Indonesiens rykte? Varför har de indonesiska tjänstemännen inte tänkt på det? Har de inte tänkt på det egna landets rykte och suveränitet? frågade han.

Li förstod direkt att det är den kinesiska regimen som låg bakom att föreställningen inställdes.

– Ja, jag tror det är så. Föreställningen stötte på liknande störningar i Sydkorea och i andra länder. Tänk på hur många utlandskineser det finns i Indonesien? Flera miljoner! Alla älskar Shen Yun, säger han.

– Kineser som är här kommer säkert att bli mycket besvikna när de inser att de har förlorar möjligheten att se återuppväckandet av det gamla kinesiska kulturarvet. KKP bär hela ansvaret för att dessa traditioner har förstörts under de gångna årtiondena. Så det var mycket spännande att Shen Yun skulle uppträda här, säger Li.

Wayan, en infödd balines, berättade att över 300 personer från hans område kom för att se Shen Yun. Han har hört att KKP störde föreställningen i Malaysia i fjol. För några av hans vänner blev det andra år i rad som de inte fick se produktionen.

– Det är helt absurt att en så underbar show blir inställd. Den Indonesiska regeringen borde ha stått emot, säger Wayan.

– KKP har förföljt så många kineser i Kina och har matar världen med så många lögner, och nu har de gjort en sådan dum och dålig handling i Indonesien. Den Indonesiska regeringen borde inte ha samarbetat och följt deras krav, säger Zhu från Jakarta.

Teaterbesökare som protesterade utanför den kinesiska ambassaden skrev ett brev där de starkt fördömde KKP. De lämnade brevet innanför ambassadportarna och avlägsnande lugnt från platsen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14320/


Teaterbesökare kom från olika ställen i Indonesien såsom Medan, Surabaya, Bali och Batam. Några hade kommit ändå från Singapore och Malaysia. Missnöjda åskådare samlades utanför den kinesiska ambassaden. (Hai Qing/The Epoch Times)

Teaterbesökare kom från olika ställen i Indonesien såsom Medan, Surabaya, Bali och Batam. Några hade kommit ändå från Singapore och Malaysia. Missnöjda åskådare samlades utanför den kinesiska ambassaden. (Hai Qing/The Epoch Times)