Indiske vinnaren av Nobles fredspris önskar "Rörelse för medkänsla"
Vinnarna av Nobels fredspris 2014, Kailash Satyarthi (till vänster) och Malala Yousafzai, deltar i Rädda Barnens fredsprisfestival den 10 december 2014 i Oslo. (Foto: Ragnar Singsaas/Getty Images)


Mahatma Gandhis ideologi byggde på ickevåld och sanning. En av årets vinnare av Nobels fredspris, indienfödde Kailash Satyarthi, tycker att det är dags för en massrörelse inspirerad av medkänsla, liknande Gandhis massrörelse baserad på sanning och tolerans.

– Folk brukade tro att sanning är något man ska bekänna sig till i tempel [och] moskéer. Men Gandhi omvandlade det till Jan Andolan [allmän rörelse]. Min vädjan är: medkänsla [bör] även omvandlas till Jan Andolan, sade Satyarthi på India Constitution Club efter att sin återkomst från Sverige.

Satyarthi, och 17-åriga Malala Yousafzai från Pakistan var båda vinnare av Nobels fredspris år 2014. Hon för sitt arbete med flickors rätt till utbildning i Pakistan och Satyarthi för sitt arbete med att befria barn från slavarbete i Indien.

Satyarthis organisation, Bachpan Bachao Andolan, som betyder ”Rörelsen för räddandet av barndomen” startades av honom själv 1980 och har räddat cirka 80 500 barn från slavarbete. Han har också arbetat på en policynivå och organiserat demonstrationer och sammankomster för att uppmärksamma frågan om barnarbete och slaveri.

Enligt Walk Free Foundations globala slaveriindex för 2014 har Indien över 14,3 miljoner förslavade människor, fler än något annat land, och har de högsta andelarna bland barnarbetare per capita, enligt ett index från Maplecroft, ett riskbedömningsföretag.

Praktiserande av medkänsla

Satyarthi sade till Epoch Times att det behövs medkänsla ”för att garantera hållbarhet och fred” i världen, och det kommer från att man har kontakt med sig själv.

– Om alla har kontakt med sin egen insida är det vad som gör dig till en världsmedborgare och hjälper dig att hitta lösningar på långvariga problem, sade han i telefon.

Särskilt i länder där det är vanligt med korruption och vanstyre” kan medkänsla vara en mycket stark faktor för att bli hederlig”, sade han.

Han praktiserar medkänsla genom att öppet och ärligt knyta an till andra, sade han, och behålla ”barnet inom sig”. Han sade också att medkänsla för honom handlar om handling och den förvandlas till hans arbete för rättvisa, jämlikhet och fred.

”Låt oss globalisera medkänsla”, sade han på presskonferensen vid Constitution Club. ”Ta fram den – använd den för att skydda barn, för att skydda miljön”.

Säkrare värld för barn

Efter att i hela sitt liv ha arbetat för att få slut på barnarbete och för barns utbildning, vill Satyarthi nu arbeta för att göra världen till en säkrare plats för barn.

– Skolor, bostäder, stadsdelar bör vara säkra för barnen. Jag vill ta upp [kampen] mot alla former av våld mot barn, sade han.

Översatt från engelska