Indiska kvinnor beväpnades med knivar
Indiska kvinnor håller upp knivar under en tillställning som anordnades av det hinduiska nationalistiska Shiv Senapartiet i Mumbai den 23 januari 2013. (Foto: Punit Paranjpe/AFP/Getty Images)


Ett indiskt nationalistiskt parti delade ut tiotusentals knivar och en stor mängd chilipulver till kvinnor i Bombay för att de ska kunna försvara sig mot eventuella våldtäktsmän.

Knivutdelningen är en symbol för att den riksomfattande ilskan efter våldtäkten av en 23-årig student i New Delhi förra året fortsätter.

Shiv Senapartiet delade ut 21 000 köksknivar med tre tum (7,5 cm) långa blad till kvinnorna och har planer på att distribuera ytterligare 100 000, rapporterade Reuters. Shiv Senapartiet, som har beskrivits som ”ultranationalistiskt”, är allierade med Indiens största oppositionsparti.

”Detta är en symbolisk gest” berättade Shiv Senas talesman Rahul Narvekar för nyhetsbyrån. De korta knivarna definieras inte som vapen enligt landets vapenlag eftersom de är kortare än 15 centimeter i längd.

De små påsarna med chilipulver som delades ut av partiet kan användas för att kasta i ögonen på eventuella angripare. ”Det är tänkt att ge en signal till våldsverkarna att kvinnor har rätt att försvara sig och kan ta hand om sig själva”, sade Narvekar.

”Skär handen som försöker ta i dig på samma sätt som du skär grönsaker”, sade den lokala representanten för Shiv Senapartiet, Ajay Chowdhary till de församlade kvinnorna. Han tillade att kvinnorna ska förvara knivarna i sina handväskor, rapporterade AFP.

”Regeringen har misslyckats med att ge kvinnor trygghet, så vi distribuerar dessa knivar för att hjälpa dem att försvara sig själva”, sade Chowdhary.

En lokal polischef i Bombay, Datta Karale, berättade för Asian Age att de skulle granska de rättsliga konsekvenserna av att dela ut tiotusentals knivar.

”Vi har tagit några provknivar, men har ännu inte vidtagit några åtgärder. Vi kommer att inta en rättslig ståndpunkt och grundligt undersöka saken, hur allvarligt det är och om det finns några lagöverträdelser och därefter besluta om vårt framtida agerande. Knivarna är 7,5 centimeter långa och typen används vanligen för köksändamål. De verkar inte vara så farliga”, sade han.

Shiv Sena är ett polariserande politiskt parti i Indien. Grundat av Bal Thackeray på 1950-talet, partiet har anammat en pro-hinduisk nationalistisk och anti-muslimsk hållning.

I Indien har det varit en pågående debatt om lagarna för sexuella övergrepp i Indien sedan en 23-årig student våldtogs och misshandlades på en buss den 16 december i New Delhi. Hon dog två veckor senare. Vissa politiker och andra har krävt dödsstraff för sådana övergrepp.

Sedan början av året har tre andra uppmärksammade fall av våldtäkt skett i Indien, enligt webbplatsen Avaaz.

Översatt från engelska.