Indier reagerade mot fördröjd dom i våldtäktsmål
Indiska demonstranter håller upp facklor och plakat under en demonstration i New Delhi den 29 december 2012, efter att en student avlidit i den indiska huvudstaden som följd av en gruppvåldtäkt. En indisk domstol dömde på tisdagen fyra personer till skyldiga för våldtäkt och mord. (Foto: Raveendran / AFP / Getty Images)


En snabbdomstol i Delhi har skjutit upp domslutet till fredag om hur långt straff de fyra dömda i Delhis gruppvåldtäcktsmål skall tillmätas.

Domstolen överlade straffet på onsdagen i en fullsatt rättssal i Saket, New Delhi. Allmänheten har begärt det allra strängaste straffet.

– Mina tankar just nu är att dessa människor borde hängas på direkten. Men det skulle inte vara rättvisa nog – rättvisa skulle uppstå först när sådana incidenter aldrig mer händer, sade Pondicherry, en författare och en pedagog bosatt i Puja Narula.

Tidigare på tisdagen, efter 130 förhör enligt den indiska tv-stationen CNN – IBN, ansåg Delhis domstol att de fyra männen var skyldiga till gruppvåldtäkt och brutalt mord på den unga flickan, som populistiskt blivit kallad ”Braveheart”. Av de totalt sex gärningsmännen tog en av dem livet av sig i fängelset i mars i år och en annan dömdes som minderårig till tre års omskolning förra månaden.

Efter att dessa fyra dömdes på tisdagen började allmänheten reagera på olika sociala medier och offentliga forum.

– Jag hade hoppats på en tidig dom. Men jag tror att det med nuvarande system kan räknas som tidigt med nio månader. Jag är fortfarande upprörd över att en av våldtäktsmännen slapp undan med bara tre års straff  – och det skedde i ett hem för ungdomsvård med alla bekvämligheter, sade Archana Kapoor, en aktivist från Haryana i en intervju med Epoch Times.

– Han var gammal nog att våldta och misshandla en 23-årig flicka, men för ung för att bli hängd! Systemet borde ha hittat ett sätt att straffa honom hårdare. Det var ett fruktansvärt brott och straffet borde tjäna som ett avskräckande exempel för andra som kanske hyser onda tankar.

Landsomfattande protester har brutit ut i Indien efter den brutala gruppvåldtäkten och den indiska regeringen svarade med att initiera bättre åtgärder för skydd av kvinnor i landet, särskilt i landets huvudstad. Däremot har våldtäkter och misshandel av mindre viktiga flickor och kvinnor fortsatt i stort sett med oförminskad styrka runt om i landet sedan händelsen.

–  Dessa fyra män är en produkt av samhället runt dem. Uppriktigt sagt liknar de ganska mycket indiska män i sina tankar och handlingar. Tyvärr har de vuxit upp med alla felaktiga influenser, låt det vara föräldrar, kamrater … och Bollywood,sade Claudia Barbara Tanna, bosatt i Mumbai.

Medan domstolen överlade om utslaget på onsdagen rapporterade indiska nyhetskanaler offentliga reaktioner utanför domstolen och reaktionerna från offentliga personer runt om i landet. Sedan i tisdags har en stor folkmassa hållit en tyst protest utanför domstolen och krävt dödsstraff för de skyldiga .

– Rättsvisa skulle vara när sådana incidenter aldrig sker igen och för det behöver vi en omedelbar vetenskaplig utbildning på alla plattformar i livet om hur mycket våldtäkter fogar mentala och fysiska skador på den person som de begås mot. Detta kan endast ske om barnen, oavsett deras sociala, ekonomiska eller religiösa bakgrunder, räddas från sådant missbruk vilket i sin tur skapar dessa monster i världen, sade en kvinna, som föredrog att bara ge sitt namn som Narula. 

Många aktivister runt om i landet har krävt bättre utbildning, bättre sociala värderingar och strängare lagar för att bättre skydda kvinnorna.

– Det finns flera lager av detta problem som inte kan lösas bara för att fyra män blir hängda. Men det skulle definitivt sända ut ett starkt budskap, sade Narula.

Översatt från engelska