Indien ökar samarbetet med Asean för att motverka Kinas inflytande
En bild visar logotyper för den 46:e Aseans utrikesministermöte i Bandar Seri Begawan den 29 juni 2013. Indien samarbetar i allt högre grad med Asean för att motverka Kinas inflytande i sydöstra Asien. (Foto: Roslan Rahman/AFP/Getty Images)


Med det senaste mötet av ett separat uppdrag till Association of South East Asian Nations (Asean), har Indien sakta men säkert börjat motverka Kinas inflytande i regionen.

Asean består av Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Singapore, Thailand, Brunei, Burma (även känt som Myanmar), Vietnam, Laos och Kambodja. Japan, USA, Australien, Indien och Kina är Aseans partnerländer.

Under ett fyra dagars besök i Brunei och Indonesien för att delta i Aseans och Sydostasiens toppmöten i början av oktober tillkännagav Indiens premiärminister Manmohan Singh ett separat uppdrag till Asean för en heltidsanställd ambassadör.

Bibhu Prasad Routray, en säkerhetsanalytiker och tidigare biträdande chef vid Indiens nationella säkerhetsråds sekretariat i Singapore, gav en intervju till Epoch Times.

– För mig är valet av Indiens ambassadör i Burma en demonstration av allvaret att främja Indiens intressen i Burma. Ambassadör Gautam Mukhopadhaya placerades i Yangon från Kabul där han hade gjort enastående arbete.

Sedan 2003 har Kina utökat sitt partnerskap med Asean-länderna inom områdena handel, försvar och utveckling efter att det tecknat ett strategiskt avtal med Sydostasiens länder. Indien undertecknade ett avtal om omfattande ekonomiskt samarbete med Asean under samma år och senare under 2009 undertecknades Indo-Asean-varuhandelsavtalet som avsevärt ökade Indiens export till medlemsstaterna inom Asean. Dock förblir Kina den största ekonomiska makten i regionen och är också den största leverantören av vapen till regionen.

– Indien försöker växa fram som en framstående aktör [i regionen], främst genom att stärka sina förbindelser med Asean, och även genom att ingå starka bilaterala förbindelser med många av de sydostasiatiska länderna, sade Routray.

På grund av sina växande energibehov tävlar både Indien och Kina alltmer som konkurrenter om energiresurser i Sydostasien. Kinas pärlband, som löper från hela det kinesiska fastlandet genom Indiska oceanen vid Bangladesh, Srilanka och Pakistan till hamnstaden Port of Sudan, har varit ett orosmoment säkerhetsmässigt och kommersiellt för Indien.

Enligt Routray inser politiska beslutsfattare att Indien inte kan matcha Kinas militära styrka eller dess ekonomiska dominans.

– Så vad som kan göras i stället är att använda alla andra alternativ som att utveckla de bilaterala förbindelserna med länderna i Sydostasien, både med länder som Indien anser vara sina vänner och även med länder som är lika oroliga för den kinesiska tillväxten.

I en föreläsning den 21 augusti ”From Looking East to Engaging East: India’s Growing Engagement with Thailand and Asean”, sade Indiens ambassadör i Thailand, Anil Wadhwa: ”Indien-Asean-engagemang började med en stark ekonomisk betoning men det har också blivit allt mer strategiskt i sitt innehåll. Vår politiska dialog har växt, våra överläggningar i regionala forum har intensifierats och vårt försvar och samarbete mot terrorism har expanderat.”

Under sitt fyra dagar långa besök i Brunei och Indonesien höll Indiens premiärminister även bilaterala möten med premiärministrarna i Japan och Australien.

– Indien delar starka strategiska relationer med både Japan och Australien. Mötena var en del av den strukturen. Dessa möten användes också av New Delhi för att söka större ekonomiskt samarbete och investeringar med Japan och att diskutera ett handelsavtal för kärnvapen med Australien beträffande uranförsäljning till Indien och ett omfattande ekonomiskt samarbetsavtal, sade Routray.

Enligt Routray var det också en signal till Kina att ”New Delhi skulle fullfölja sina strategiska intressen i området på allvar och skulle inte dra sig för att använda sina förbindelser med andra länder för att ta itu med utmaningar från Peking”.

Wadhwa däremot uttryckte att Indien fortsätter att vara övertygad om den fortsatta relevansen av Asean-Indiens strategiska partnerskap som ett ankare för fred, stabilitet och välstånd i regionen samt globalt.

– När global maktdynamik ser en ytterligare förskjutning mot Asien, är det viktigt att förstå dynamiken i Indiska oceanen och Stilla havet och arbeta för en säkerhetskonstruktion som utnyttjar kulturella kopplingar för att utöka samarbetet och bygga partnerskap över området kring Indo-Pacific. Politiska, ekonomiska och säkerhetsstrukturer utvecklas globalt och på ett mer uttalat sätt i Östasien. Asean och Indien är och förblir naturliga partners genom att definiera sina perspektiv och fastställa de gemensamma kraven på ekonomisk tillväxt och välstånd, sade han.

Översatt från engelska