Indien drabbat av terrorister
Hotell Trident Oberoi i Bombay utsattes för terroristangrepp. De tog gisslan som kvarhölls i nästan tjugofyra timmar. Här frisläpps två av gästerna. (Foto: Sajjad Hussain / AFP Photo)


Indien har drabbats av en serie samordnade terroristattacker i staden Bombay, landets finansiella centrum. Många människor sköts ihjäl och många skadades. Gisslan togs i onsdags och släpptes nyligen, men det är oklart om alla är fria.

Den 26 november kom två ungdomar in på lyxhotellet Taj Mahal i Bombay, Indien. Pojkarna som är i tjugoårsåldern var beväpnade och beordrade 15 personer upp på hotellets tak. En affärsman, bosatt i Hong Kong lyckades fly. Han berättade att pojkarna frågade om någon i gisslan hade amerikanska eller brittiska pass.

– Det var helt klart att de ville ha tag i utlänningar, sade affärsmannen Petal.

Det förekom skottlossning i hotellet och i dess gamla del blev 200 personer tillsagda att stanna i hallen tills poliserna rensat bort terroristerna. Senare utbröt en brand i den översta våningen i hotellets nyare del.

Samtidigt ägde två andra aktioner rum i staden. Ytterligare ett femstjärnigt hotell och järnvägsstationen drabbades av terrorister. 125 personer lär ha skjutits ihjäl varav nio är utlänningar men dödstalen kan komma att stiga. Upp mot 100 personer är skadade.

Tungt beväpnad militär med automatvapen sändes snabbt till staden. Säkerheten i övrigt har skärpts. En militär talesman tror att terroristerna kommer från Pakistan men att de låtsas som om de kom från delstaten Andra Pradesh.

Dagen efter talade premiärminister Manmohan Singh till nationen från New Delhi, där attackerna i Bombay fördömdes. Inrikesminister Sriprakash Jaiswal sade på torsdagen enligt Times of India:

– Vi anser att terroristernas attack i Bombay är krig och vi behandlar situationen som ett krigstillstånd.

Ministern ville dock inte svara på frågan om vilka som ligger bakom terrorattacken utan han ansåg att det var för tidigt att säga något.

Det ska snart hållas val i Indien och generalsekreteraren i AICC, Rahul Gandhi börjar nu sin valkampanj. Han anser enligt Times of India att attacken inte var avsedd att slå mot Indiens finansiella centrum utan mot landet Indien. Han sade:

– Terroristerna vill dela landet men vi ska inte vika för dem utan möta deras utmaning och motarbeta deras ondskefulhet.

Under torsdagen förekom spridd skottlossning på ett par platser i staden.