Indien bekämpar teknikberoende på behandlingshem
Enligt en studie med nästan 3 000 Bangalore-invånare är cirka fyra procent beroende av sina mobiltelefoner. Indien öppnade landets första behandlingshem för teknikberoende i Bangalore i april för att hjälpa den första generationen av teknikmissbrukare. Bilden är tagen den 30 januari. (Foto: Manjunath Kiran / AFP / Getty Images)


Indien öppnade sitt första behandlingshem för teknikmissbrukare i den sydliga staden Bangalore i våras för att hjälpa teknikmissbrukare att ta sig ur sitt problematiska beteende.

Vid kliniken för Services for Healthy Use of Technology (Shut, Tjänster för sund användning av teknik) i Bangalore gav läkaren Manoj Kumar Sharma råd till en 18-årig som är beroende av datorspel.

Studenten spelade datorspel 8-10 timmar om dagen och kunde inte koncentrera sig på sitt skolarbete. Oroliga över hans frånvaro från familjesammankomster och en snabb nedgång i hans studieresultat kontaktade hans föräldrar Shut-kliniken.

Sharma, som är docent vid Institutionen för klinisk psykologi vid National Institute of Mental Health och neurovetenskap (Nimhans), har forskat inom teknikmissbruk i ungefär fyra år. Han säger att tecken på teknikberoende finns när en person försummar sitt arbete, skolan, andra dagliga ansvarsområden eller relationer.

"Ibland påverkar det deras fritidsaktiviteter… Även om de är tillsammans med andra människor skulle de helst vilja spendera tid på nätet, eller på teknologi eller skicka sms”, sade han. Han tillade att i alla åldersgrupper tär missbruket hårdast på relationer, men missbruk kan påverka en person också fysiskt.

"Förra veckan hade jag ett fall där en ung mans fingertoppar var i konstant smärta på grund av överdriven tryckning på datorns tangentbord", sade han.


Spridning av teknologi i Indien


Eftersom teknikberoende är så nytt finns det bara lite forskning om hur teknikberoende har ökat i Indien, men spridningen av tekniken i sig är väl dokumenterad.

I slutet av mars rapporterade Indiens Telecom Regulatory Authority att det fanns 904 miljoner mobiltelefonabonnemang, en ökning med drygt 1 miljon sedan föregående månad. Per hundra människor i Indien finns det över 75 mobil- och fasta abonnemang, cirka 60 procent av boende i tätorter.

I Bangalore, en IT-huvudstad i Indien, genomförde Institutionen för klinisk psykologi, Nimhans, förra året en undersökning om teknikvanor för nästan 3 000 stadsbor mellan åldrarna 18 och 65. Studien fann att över 4 procent visade sig vara beroende av mobiltelefoner (110 personer), 3,5 procent av sociala nätverk (96 personer) och över 1 procent av internet (35).

En affisch i receptionen på Shut-kliniken säger: ”Du är inte ensam. 4,1 procent av boende i Bangalore är också beroende av sina telefoner.”


Shut-kliniken ökar medvetenheten


Kliniken får fem till sex förfrågningar i veckan och sedan starten i april har den tagit hand om cirka 24 allvarliga fall av teknikberoende.

Kliniken, som finansieras av regeringen, debiterar bara 150 rupier (cirka 16 kronor) för den första sessionen och 100 rupier (cirka 12 kronor) för de därpå följande. Trots den låga kostnaden, säger Sharma att bristande medvetenhet om problemet avskräcker människor från att få behandling. I många fall, säger han, främjas missbruket bland ungdomar av deras föräldrar som inte förstår situationen och inte kan uppfostra sina barn om sund användning av tekniken.

"Medvetenhet finns där för andra problem, men [människor] har inte mycket kunskap om teknikanvändning, och inte heller när den yttrar sig som en beroendeframkallande användning", förklarade han.

Sharma, som är en av fyra läkare vid kliniken, arbetar för att utbilda rådgivare i skolorna för att hålla ett öga på överdriven användning av teknologi hos barn. Nimhans-kliniken håller också workshops för föräldrar, kuratorer och yrkesverksamma i och omkring Bangalore för att öka medvetenhet om problemet.

Och medvetenheten tycks öka. Tidigare i veckan öppnade en icke-statlig organisation i Delhi stadens första behandlingshem för barn med teknikberoende. Behandlingshemmet har cirka 70 patienter. Enligt indiska NDTV har de inga planer på att expandera till andra städer än.

 

Översatt från engelska