Indien återhämtar sig efter bombdåd
En kvinnas väskor genomsöks av indisk polis vid moskén Jama Masjid (som syns i bakgrunden), New Dehli 27 juli 2008. säkerhetspådraget är stort i hela landet efter bombdåden i Ahmedabad. (Foto: Manpreet Romana/AFP/Getty Images)


Indien är i chock efter skadeverkningarna av bombningarna i Bangalore och Ahmedabad som dödat nästan 50 personer och skadat fler än hundra. Polisen eftersöker nu de ansvariga för dåden.

Två personer dog och åtskilliga skadades av de många bomber som exploderade i Bangalore fredagen 25 juli. YS Rajasekhara Reddy, förste minister i delstaten Andhra Pradesh, kallade explosionerna för ”skadegörarnas konspiration för att svartmåla regeringens image”.

Dagen efter skakades delstaten Gujarats huvudstad Ahmedabad av 17 bomber som en efter en detonerades i stadens nyckelområden. Några av bomberna hade placerats på sjukhusen, och de verkar ha varit ämnade för de skadade civila som förts till sjukhus efter tidigare bombningar.

En tidigare okänd grupp har förklarat sig ansvariga för explosionerna genom ett e-mail som skickades ut till de stora medierna några minuter efter bombdåden. Polisen har enligt CNN-IBN rannsakat lägenheten i Mumbai i vilken de tror brevet skickats från.

Efter bombdåden patrullerade kravallpoliser på Ahmadebads gator för att kväva eventuella oroligheter och våldsamheter som kunde tänkas uppstå.

Gujarats förste minister Narenda Modi har tidigare anklagats för sitt knappa ingripande för att stoppa våldsamheter när oroligheter uppstod i Ahmadebad 2002. En suspekt brand på ett tåg dödade 59 hinduer och som en motreaktion dödades nära 2000 personer, till stor del muslimer, under extrema våldsamheter. Modi anklagas även för att understödja våld mot muslimer.

Förra året dödades nära 200 personer i terroristattacker i Indien. Attackerna tros vara uppbackade av utländska militanta grupper som opererar i Indien, men än så länge har den indiska regeringen inte lyckats spåra de ansvariga grupperna.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/india-bomb-blasts-ahmedabad-bangalore-1769.html