Ilska på Kinas internet över statliga mediers reaktion på knivattack i skola
En flicka som ligger på sjukhus efter att ha knivskurits under en attack mot en grundskola i Guangshan-häradet i Henanprovinsen i centrala Kina. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Skillnaden i attityd hos Kinas statliga medier när det gäller den senaste skolskjutningen i USA och knivattacken på en skola i Henan, där 22 barn skadades, har upprört kinesiska nätanvändare.

Den 14 december gick 36-årige Min Yingjun enligt media till attack och skadade 22 grundskoleelever och en vuxen med en kniv, innan han övermannades och greps av polis och lokalbefolkning. En pojke fick ett finger avskuret och en annan skadades allvarligt i huvudet av ett hugg som nästan trängde in i hjärnan.

”Två liknande incidenter på samma dag, men skjutningen i USA dominerar rubrikerna på CCTV. Det här landet upphör aldrig att förbluffa mig,” skrev en användare från Zhejiang.

Efter skjutningen i USA sörjde president Obama offentligt offren och beordrade att amerikanska flaggor skulle hissas på halv stång. Detta uttryck för solidaritet jämfördes av kinesiska nätanvändare med de kinesiska myndigheternas reaktion på tragedin i Henan.

”Våra ledare sade ingenting, och våra röda flaggor är fortfarande i topp. Är barnen i vårt land verkligen värda så lite?” frågade Yao Hongwei i Guangdong sina 10 000 följare på mikrobloggen Weibo.

”CCTV ägnade hela eftermiddagen åt en djupanalys av skjutningen i USA: Antalet offer och orsaken till massakern, möjliga lösningar på problemet, beräkningar av antalet vapen, potentiella risker, president Obamas fördömande… Om ni är så professionella och ansvarstagande, och så allvarliga i er rapportering, varför kan ni inte göra ett enda reportage om mannen från Henan som skadade 22 skolbarn med en kniv?” skrev bloggaren ”Notebook” till sina 4 miljoner följare på Weibo den 15 december. Hans kommentar vidarebefordrades över 149 000 gånger.

Incidenten i Henan fick slutligen utrymme i officiella kinesiska medier, närmare bestämt nyhetsbyrån Xinhua, den 16 december, två dagar efter händelsen, och efter att statliga medier redan hade kritiserats hårt på Kinas internet.

Enligt Xinhua kom Guangshans propagandadepartement med ett uttalande vid lunchtid den 14 december, där man meddelade att en presskonferens skulle hållas klockan nio på morgonen den 15 december. Det uttalandet togs dock bort från deras officiella hemsida redan samma kväll, och ersattes med ett meddelande om att presskonferensen var inställd.

Departementet införde också ett rapporteringsförbud om incidenten, och inom två dagar undvek även samtliga myndigheter i Guangshan alla frågor i ämnet.

Den 15 december sade en person som gav sig ut för att vara en lägre tjänsteman, men som senare bekräftades som den biträdande chefen för Guangshans utbildningsdepartement, till Xinhua att ”alla ledare för departementet har rest till landsbygden för att undersöka saken”. Han själv satt dock och spelade dataspel.

Reportern gick även till chefen för Guangshans propagandadepartement och bad honom bekräfta nyheterna som cirkulerade på internet att departementet hade meddelat att den misstänkte var mentalsjuk. Chefen svarade bara att det skulle ta tid att reda ut om den misstänkte hade psykologiska problem, och sade till Xinhuas reporter: ”Vad tjänar det till att vi diskuterar det här? Vi går och äter först.”

Översatt från engelska