Ilska på Kinas internet över regimens respons på Nordkoreas kärnvapentest
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tittar på militärparaden i Pyongyang den 15 april förra året. Den kinesiska regimens svar på Nordkoreas senaste kärnvapentest har retat upp många kineser. (Foto: Ed Jones/AFP/Getty Images)


Kinesiska akademiker, oliktänkande och bloggare har i veckan fördömt det Kinesiska kommunistpartiets officiella reaktion på Nordkoreas kärnvapentest som genomfördes i tisdags. Detta efter att partiet kommit med ljumma reaktioner på Pyongyangs tester bara några mil från gränsen till Kina.

Partiet informerade inte heller invånarna vid gränsen där provsprängningen ägde rum, vilket ledde till att en del där trodde att skakningarna var en jordbävning.

Efter provsprängningen på tisdagsmorgonen sade den kinesiska regimen att man ”med kraft” tog avstånd från det senaste kärnvapentestet, enligt statliga medier. Kina har länge varit den isolerade kommunistregimens viktigaste allierade och alla FN:s säkerhetsrådsresolutioner om Nordkorea måste godkännas av Peking.

Kinas regim har varit tålmodigt med Nordkorea trots kärnvapentestet och den lyckade raketuppskjutningen av en satellit i december. Kinas regim har fortfarande inte förbundit sig till att införa hårdare sanktioner mot Nordkorea efter den senaste händelsen.

Kommunistpartiets språkrör, CCTV, hävdade att det underjordiska kärnvapentestet var “av god kvalitet, säkert och perfekt” och att det inte påverkade miljön. Det kinesiska ministeriet för miljöskydd släppte en rapport i onsdags där man sade att ingen radioaktiv förorening kunde spåras i de stora städerna i Kina.

Men den kinesiska befolkningen har riktat omfattande kritik mot Nordkorea efter provsprängningen.

Invånare i Jilinprovinsen, som gränsar till Nordkorea, fördömde Kinas regim och Pyongyang efter kärnvapentestet.

– Myndigheterna informerade inte folket om sprängningen. Jag fick reda på det på internet, berättade en upprörd invånare i Jilin för Epoch Times.

I staden Baishan i Jilin, nära Changbai-berget där det finns en inaktiv vulkan, fanns det större skäl för invånarna att oroa sig.  

– Invånarna är panikslagna eftersom de är rädda att explosionen kan ha lett till ett utbrott, berättade en person som arbetar på en resebyrå i trakten för Epoch Times.

Experter håller heller inte med CCTV:s påstående att kärnvapenladdningens sprängkraft på sex eller sju kiloton inte orsakade några skador på miljön.

Tyske kärnfysikern Fei Liangyong berättade för Sound of Hope Network att föroreningar alltid frigörs under en sådan explosion. ”Temperaturen vid explosionens centrum stiger till tiotals miljoner grader, vilket tillintetgör många objekt i närheten. Den sänder också ut extremt stark strålning, och heta, intensiva chockvågor i alla riktningar”, sade Fei.

– Radioaktivt damm kommer också att spridas vidare till avlägsna områden med vinden, sade Fei, som här avsåg nedfallet.

Den kinesiske människorättsaktivisten Hu Jia berättade för Sound of Hope att han aldrig litar på data från kinesiska myndigheter efter att de öppet undanhållit information om SARS-utbrottet de senaste tio åren. Han sade också att mycket av uppgifterna om luftföroreningar är friserade.

– Jag är mycket djupt oroad, sade Hu efter kärnvapentestet.

Man oroar sig också över hur Kinas regim ska handskas diplomatiskt med Nordkorea. Professor Yu Jianrong säger att om partiet alltid håller med Nordkorea kan det få konsekvenser, såsom kärnvapentest i gränsområdena. ”Ni bad om det”, skrev han på sin mikroblogg.

Politiske kommentatorn Chen Pokong sade att den kinesiska regimens offentliga uttalande mot Nordkorea endast var ett skådespel för att blidka det internationella samfundet.
– Kanske vill de få omvärlden att tro att de inte alltid är på Nordkoreas sida, sade Chen till Radio Free Asia.

Chen sade också att Japan, Sydkorea och USA kan ta Nordkoreas kärnvapentest som intäkt för att bilda en regional, militär allians.

– Detta kanske är den verkliga orsaken till varför Peking är förargat på Kim Jong-Un, framför allt på grund av den senaste spänningen mellan Kina och Japan, sade Chen, syftande på motsättningarna kring Senkaku-öarna.

Översatt från engelska.