I Visby pågår Almedalsveckan
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (m) var inledningstalare vid årets Almedalsvecka. (Foto: AFP/Georges Gobet).


Nu har Almedalsveckan börjat och den pågår mellan den 4-10 juli. Det är ett fenomen som har existerat i över 40 år nu.

Det hela startade 1968 med den dåvarande statsministern Olof Palme som hade ett sommarhus på Gotland. Han blev övertalad att hålla ett tal till gotlänningar och turister och det gjorde han från ett lastbilsflak i Almedalen, som ligger utanför Visbys ringmur, nära vattnet. Det blev en tradition att han skulle komma till Visby och hålla tal när han var på sommarsemester.

Tretton år senare kom alla partiledarna till Visby och höll tal de också under samma vecka som statsministern. När Palme blev mördad 1986 kände många att politiska tal i Almedalen och Palme hängde ihop, så de första åren kom inte alla dit. En del var i Visby men valde att tala på andra platser.

Under det här nya seklet har Almedalsveckan vuxit explosionsartat. Numera har den här veckan på Gotland blivit ”Sveriges största politiska mötesplats som genom demokrati och öppenhet ger alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att delta”, skriver Gotlands kommun på sin hemsida. Alla arrangemangen är kostnadsfria och öppna för alla.

Visby är en levande världsarvstad med en ringmur som kringgärdar staden. Inne i den gamla staden finns mer än 200 medeltida stenhus och gamla gator. Staden kallas för ”rosornas och ruinernas stad.” Visby är ett av Sveriges mest välbesökta resmål.

Här bland de medeltida stenhusen och senare tiders låga sten- och trähus och i en del moderna byggnader, pågår aktiviteter från morgon till kväll.  I år äger 1396 evenemang rum i form av bland annat seminarier och debatter kring aktuella samhällsfrågor. Årets partiledare riktar i år in sig på den svenska väljarkåren i sina tal eftersom det är val till kommuner, landsting och riksdag i september.

Många människor kommer till Visby under den här veckan för att lyssna, delta i samtal, mingla och äta saffranspannkaka med salmbärssylt och vispgrädde, en gotländsk efterrätt. Salmbär kan liknas vid blåhallon.