Hyllad holländsk artist: ”Spectacular är ett mirakel”
Komikern Erik Van Muiswinkel på Chinese Spectacular i World Forum Theatre i Haag. (Jan Jekielek/The Epoch Times)


En berömd holländsk komiker som såg Chinese Spectacular på World Forum Theatre i Haag på torsdagskvällen tyckte att föreställningen var ingenting annat än ”ett mirakel”.

– Den är underbar. Visuellt är den ett mirakel. Hela publiken är förstummad från första stund då ridån går upp, sade Erik Van Muiswinkel.

Muiswinkel, som är känd för sina imitationer av kända människor, arbetar med teater och har turnerat i Holland med sin föreställning de senaste 15 åren.

Muiswinkel sade att han var mycket imponerade av Xiaochun Qis solo på erhun. Erhun är ett kinesiskt instrument som är känt för sitt stora tonomfång och sitt speciella ljud.

– Det som imponerade mest på mig var kvinnan med den speciella kinesiska cellon, erhun. Det var hänförande. Hela publiken var som trollbunden. För mig var det höjdpunkten.

Han tyckte också om de storskaliga danserna.

– Jag gillade särskilt mycket sättet på vilket dansarna förflyttade sig utan att röra sig. De bara gled runt med mycket små steg och det var vackert.

– Jag tyckte också om de etniska danserna – de tibetanska och mongoliska danserna. Det tyckte jag verkligen om. Slutnumret med trummorna var fantastiskt, sade Muiswinkel.

Muiswinkel
kommenterade också scenerna i vilka föreställningen skildrar en modern tragedi i Kina: förföljelsen av Falun Gong. Falun Gong är en meditationsmetod och en andlig metod som förföljs brutalt av den kinesiska kommunistregimen.

– De scenerna gjorde verkligen intryck på mig och var mycket intressanta. Man blir verkligen berörd, sade han.

Spectacular tar upp Kinas 5000-åriga historia och porträtterar myter och legender från forntiden till idag. Muiswinkel sade att det kinesiska folket kan ha en ”otrolig kraft”.

– Jag vet lite grand om den kinesiska kulturen. Men jag har aldrig upplevt den så nära.

Han var så fascinerade av föreställningen att han inte märkte hur tiden passerade.

– Det fanns så mycket att se… Föreställningen varade i mer än två timmar men den var slut innan jag visste ordet av. Det var underbart.

För information om kommande föreställningar av Divine Performing Arts, gå in på www.shenyun.eu” target=”_blank”>http://en.epochtimes.com/news/8-2-21/66348.html