Hungern får ett nytt ansikte
Kvinnan bär sina bananer framför ett Air France-konto i Port-au-Prince i Haiti, som slagits sönder i de våldsamma demonstrationerna mot höga levnadskostnader. (Foto: AFP/Thony Belizaire)


Våldsamma protester mot höga priser på basmat tvingade till sist Haitis premiärminister Jacques-Edouard Alexis att lämna sin position den 12 april. Minst fem personer har dött inklusive en nigeriansk soldat i FN:s fredsbevarande trupper, enligt rapporter från BBC.

Kravaller mot höga matpriser uppstår på många platser runtom i världen och situationen kommer att förvärras fram till 2010, varnade FN:s livsmedelprogram, WFP.

– Ett nytt ansikte på hunger håller på att växa fram; även där mat finns på hyllan, finns nu fler och fler människor som inte har råd med det, meddelade Josette Sheeran, chef för WFP i en pressmeddelande.

För tolv år sedan lovade ledarna från 180 länder på FN:s toppmöte om livsmedel att halvera antalet undernärda personer i världen senast 2015. Nu år 2008 står vi inte bara lång ifrån målet och men också inför ett nytt problem med eskalerande matpriser.

Det är en sorlig realitet att mer än 800 miljoner personer somnar med tom mage varje kväll, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

Det finns många faktorer som har lett till dagens situation men en av huvudorsakerna är den stora satsningen på biobränsle, enligt WFP.

Under de sista två åren har stora områden odlingsmark omvandlats till produktionen av biobränsle. Enbart i USA motsvarar det mat för 250 miljoner personer med genomsnittliga behov av spannmål.

Kravaller mot höga matpriser har rapporterats from Egypten, Kamerun, Elfbenkusten, Senegal, Burkina Faso, Etiopien, Indonesien Madagaskar, Philippine, Pakistan och Thailand under den senaste tiden.