loadingÖkad konsumtion av färsk kyckling tros vara en av orsakerna till att fler smittas av campylobacter.  Foto: Poppe, Cornelius
Ökad konsumtion av färsk kyckling tros vara en av orsakerna till att fler smittas av campylobacter.  Foto: Poppe, Cornelius
Utrikes

Hundratals sjuka av färsk kyckling

Epoch Times

Allt fler svenskar insjuknar på grund av smittat kycklingkött. Livsmedelsverket vidtar dock inga åtgärder, utan låter branschen själv få bukt med smittspridningen.

Antalet svenskar som smittas av campylobacter ökar kraftigt. I januari rapporterades 629 fall, jämfört med runt 100 fall normalt. I fjol var antalet 7 000, vilket är betydligt fler än tidigare år. Numera smittas fler svenskar av campylobacter i Sverige än utomlands.

– Infektion med campylobacter kan ge mycket svår sjukdom. Om man är gammal och skör kan det bli riktigt allvarligt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Fler fåglar

Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ser allvarligt på ökningen och sätter den i samband med konsumtionen av färsk kyckling. Efterfrågan ökar, samtidigt som det finns problem i hanteringen av kycklingarna i produktionsledet.

– Det är de signaler vi får. Det finns ingenting som tyder på att vi har blivit slarvigare att hantera köttet hemma i köket, utan det verkar vara den ökade konsumtionen i kombination med problem i produktionsledet som ligger bakom ökningen, säger Anders Tegnell.

Provtagningar visar att förekomsten av campylobacter var betydligt högre förra året än tidigare år. Normalt går smittspridningen ner under hösten och vintern, men så var det inte förra året. I november och december var fortfarande 20 procent av flockarna smittade, enligt SVA.

Samarbete

De olika myndigheterna säger sig nu ha inlett ett arbete för att få bukt med smittspridningen, men vad detta arbete går ut på är högst oklart.

– Det är branschen som måste lösa det här, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

TT: Men ni är ju tillsynsmyndighet. Vad gör ni?
– Vi för en dialog med branschen och följer upp olika åtgärder. Den största producenten, Kronfågel, har sagt att man nu hittat ett problem med rengöringen av transportburarna, men det var nyligen så vi får väl se om och hur det påverkar förekomsten av campylobacter.

TT: Men kommer Livsmedelsverket att vidta några åtgärder?
– Nej, inte i nuläget. Vi följer upp och för en dialog.

(TT)

Så blir du inte sjuk
Fryst kyckling innehåller betydligt mindre campylobacter än färsk.
Tvätta redskap noga efter att ha hanterat kycklingen i köket. Använd inte samma skärbräda eller kniv till exempelvis salladen som till kyckling utan att tvätta dem noga först.
Tvätta även händerna direkt efter att ha hanterat kycklingen.
Se till att köttet är genomstekt/-kokt innan det äts.
Källor: Livsmedelsverket, med flera

 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingÖkad konsumtion av färsk kyckling tros vara en av orsakerna till att fler smittas av campylobacter.  Foto: Poppe, Cornelius
Ökad konsumtion av färsk kyckling tros vara en av orsakerna till att fler smittas av campylobacter.  Foto: Poppe, Cornelius
Utrikes

Hundratals sjuka av färsk kyckling

Epoch Times

Allt fler svenskar insjuknar på grund av smittat kycklingkött. Livsmedelsverket vidtar dock inga åtgärder, utan låter branschen själv få bukt med smittspridningen.

Antalet svenskar som smittas av campylobacter ökar kraftigt. I januari rapporterades 629 fall, jämfört med runt 100 fall normalt. I fjol var antalet 7 000, vilket är betydligt fler än tidigare år. Numera smittas fler svenskar av campylobacter i Sverige än utomlands.

– Infektion med campylobacter kan ge mycket svår sjukdom. Om man är gammal och skör kan det bli riktigt allvarligt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Fler fåglar

Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ser allvarligt på ökningen och sätter den i samband med konsumtionen av färsk kyckling. Efterfrågan ökar, samtidigt som det finns problem i hanteringen av kycklingarna i produktionsledet.

– Det är de signaler vi får. Det finns ingenting som tyder på att vi har blivit slarvigare att hantera köttet hemma i köket, utan det verkar vara den ökade konsumtionen i kombination med problem i produktionsledet som ligger bakom ökningen, säger Anders Tegnell.

Provtagningar visar att förekomsten av campylobacter var betydligt högre förra året än tidigare år. Normalt går smittspridningen ner under hösten och vintern, men så var det inte förra året. I november och december var fortfarande 20 procent av flockarna smittade, enligt SVA.

Samarbete

De olika myndigheterna säger sig nu ha inlett ett arbete för att få bukt med smittspridningen, men vad detta arbete går ut på är högst oklart.

– Det är branschen som måste lösa det här, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

TT: Men ni är ju tillsynsmyndighet. Vad gör ni?
– Vi för en dialog med branschen och följer upp olika åtgärder. Den största producenten, Kronfågel, har sagt att man nu hittat ett problem med rengöringen av transportburarna, men det var nyligen så vi får väl se om och hur det påverkar förekomsten av campylobacter.

TT: Men kommer Livsmedelsverket att vidta några åtgärder?
– Nej, inte i nuläget. Vi följer upp och för en dialog.

(TT)

Så blir du inte sjuk
Fryst kyckling innehåller betydligt mindre campylobacter än färsk.
Tvätta redskap noga efter att ha hanterat kycklingen i köket. Använd inte samma skärbräda eller kniv till exempelvis salladen som till kyckling utan att tvätta dem noga först.
Tvätta även händerna direkt efter att ha hanterat kycklingen.
Se till att köttet är genomstekt/-kokt innan det äts.
Källor: Livsmedelsverket, med flera

 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025