Hundratals avskedade banktjänstemän protesterar i Peking
Polis förde iväg över 200 demonstranter med bussar till vädjningscentret i en förort till Peking. (Foto: Epoch Times)


Den 21 januari samlades hundratals arbetare som avskedats från underkontor till ”Industrial and Commercial Bank of China” i olika provinser framför ”All-China Federation of Trade Unions” i Peking för att protestera mot orättfärdiga uppsägningar.

En demonstrant från Hubeiprovinsen sade till Epoch Times att man visade upp banderoller med orden: ”Ge tillbaks våra rättigheter! Stoppa korruptionen! Stå upp mot korrupta tjänstemän!” Trots att allmänna protester är lagliga enligt konstitutionen kom polis för att arrestera demonstranterna.

Den största gruppen bland demonstranterna var på 200 personer och kom från Kinas nordöstra Heilongjiangprovins. En av dem sade till Epoch Times att flera hundra av dem inte kunnat ta sig dit på grund av störningar från polis och bankens ledning. En av demonstranterna sade:

– Vi ser ingen utväg. Jag har redan varit i Peking fyra gånger för att vädja. Det är inte bara det att det inte gett någon effekt, jag har även arresterats varje gång. Vi är en missgynnad grupp så vad kan vi göra? Det enda vi kan göra är att vädja offentligt.

När Epoch Times ringde till högkvarteret för ”Industrial and Commercial Bank” i Peking svarade någon från personalen: ”Vi har redan kontaktat vädjningskontoret och svarat på deras frågor. Jag känner inte till några detaljer.”

Runt 20 demonstranter från staden Fuxin i Liaoningprovinsen hölls den 21 januari häktade av lokala myndigheter på ett hotell i Peking från klockan två på natten till 9 på morgonen.

Epoch Times lyckades få telefonkontakt med demonstranterna och en av dem sade:

– Fuxins polis och personal från ”Industrial and Commercial Bank” lokala kontor har hållit oss häktade här sedan klockan 2. Vi är här för att vädja eftersom banken avskedade oss olagligt. ”The Industrial and Commercial Bank” har brutit mot lagen. Vi tänker vädja till högre instanser och skydda våra intressen men de håller oss här och hindrar oss från att göra det.”

Det sägs att avskedade tjänstemän från ”The Industrial and Commercial Bank” från hela landet, har kommit till Peking för att demonstrera flera gånger under de senaste åren. De kräver en lösning i frågan om kompensation för att de blivit avskedade. Banken gick med på att betala 8000 yuan (ca: 7100 kr) per person i kompensation, men betalade till slut endast 2000 (ca: 1780 kr). Banken betalade heller inte ut någon pension eller försäkringsförmåner.

Översatt från version