"Humorn i Shen Yun - som en stark krydda"
Yusse Ibrahim växte upp med att visar man godheten och gör goda ting, så får man förhoppningsvis tio gånger tillbaka, och det goda såg han också i Shen Yuns föreställning. Foto: NTD Television


Yusse Ibrahim såg Shen Yun den 7 april 2015 på Cirkus i Stockholm. Han är butikschef för klädkedjan Best of Brand. Han ser hur färgerna på kläderna skiftar från säsong till säsong och vet att plaggens färger har betydelse.

– Färgerna skapar känslor vare sig man vill det eller inte, och jag tror man kommer ut ur salongen med ett leende på läpparna, sade Yussei Ibrahim efter Shen Yun Performing Arts föreställning.

”Varje dräkt i en Shen Yun-föreställning bidrar med sina lysande färger till ett bländande skådespel”, kan man läsa på Shen Yuns hemsida. Där står också att gudar i himmelska paradis reinkarnerade som människor och tog med sig gåvor till mänskligheten och bland gåvorna var himmelska dräkter.

Förutom färgerna gav föreställningen också upphov till budskap som överensstämmer med Yusse Ibrahims egna värderingar och tankar.

– Det var värderingarna, att göra gott och få godheten tillbaka, att få det i gengäld. Sedan att det mesta börjar med en själv och ska spridas vidare till ens egen omgivning. Och också få den positiva energin tillbaka till en, sade Yusse Ibrahim.

Vi lever i den elektroniska tidsåldern

Den traditionella kinesiska kulturen grundar sig på andlighet och man trodde förr att gudomar vakade över människan. Mycket av det har gått förlora i Kina idag. Ibrahim ser att samma sak händer i väst.

– Dels har vi gått ifrån den klassiska kulturen och västvärlden har kommit längre och längre in i elektroniken, och man har börjat bli mer och mer i sig själv [egoistisk].

– Men om man tänker i öst [Kina], där har man varit mer andlig. Kineserna har kanske fått kämpa lite mer under senare tid, vilket också gör att de kanske har lite större tilltro på en högre makt, vad det nu än må vara.

– Det kan ge tillbaka en viss känsla, kanske bara lite värme i hjärtat, som kommer från en själv eller några andra människor.

Yusse Ibrahim härstammar från Indonesien och där är man mycket familjär, är nära varandra och visar godhet. Han sade:
– För man tror verkligen att visar man godheten och gör goda ting, så får man förhoppningsvis tio gånger tillbaka.


Jini Sofia Lee, professionell fotograf och make-up artist såg Shen Yun Performing Arts i Stockholm den 7 april 2015. Foto: Pirjo Svensson / Epoch Times

Jini Sofia Lee, professionell fotograf och make-up artist såg Shen Yun Performing Arts i Stockholm den 7 april 2015. Foto: Pirjo Svensson / Epoch Times

Gott belönas med gott och ont med ont

Det här att gott belönas med gott och ont med ont, uppfattade även Jini Sofia Lee, professionell fotograf och make-up artist som också såg Shen Yun den 7 april.

– Man ska vara god och inte göra dåliga saker, inte vara elak mot andra. Det går runt. Du gör bra saker då ger det bra saker tillbaks, gör dåliga så ger det dåligt tillbaks. Vad du än gör kommer det tillbaka till en.

Shen Yun visar klassisk traditionell dans och dess kännetecken förklaras på hemsidan. Dansen har: ”mycket varierande rörelser som uttrycker olika känslor och kan visa människors karaktär och berätta en historia. Rörelsen styrs av betydelsen, det vill säga de inre känslorna används till att styra kroppen.”

– Koreografin, den är otrolig den här spontaniteten. Självklart har de planerat ordentligt men det ser så naturligt ut och musiken är ju en levande orkester, det är inte förinspelat. De matchar varandra och det är imponerande, verkligen.

– Och sen de här dansarna, de är så otroligt duktiga och skickliga skådespelare, fulla av uttryck och mimik, jag gillar det mycket. Och den här kinesiska humorn, den är jätteroligt. Som en stark krydda kan man säga, så jag gillade det jättemycket.

Jini Sofia Lee hoppas att fler ser Shen Yun och påverkas av deras berättelser och känner igen vad som är det goda budskapet: att man förstår hur man ska vara som människa.

– Kom hit och se, så kommer du att förstå! Missa inte nästa år! uppmanar hon.

NTD Television och Barbro Plogander rapporterade

Shen Yun Performing Arts ger föreställningar i Paris 10-12 april, 14-16 april i Bremen. För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org 

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.