Humanitär kris för Kachinfolket i norra Burma
Barn från det etniska minoritetsfolket Kachin, som har tvingats fly från sina hem, bor i ett läger i Kachinprovinsen i norra Burma, nära den kinesiska gränsen. (Foto: Bodenham/AFP/Getty Images)


En humanitär kris är under uppsegling för det etniska minoritetsfolket Kachin i norra Burma. Tusentals flyr från de nya striderna mellan den burmesiska militären och Kachins självständighetsarmé.

Brianna Oliver, taleskvinna för den amerikanska hjälpkampanjen för Burma, säger att hårda strider, granatattacker och brott mot de mänskliga rättigheterna har drivit hela samhällen i Kachin på flykt från sina hem. Omkring 100 000 flyktingar söker nu desperat efter mat och husrum.

Kachins självständighetsarmé (Kachin Independence Army, KIA) och den burmesiska armén har lagt ut landminor och strider har pågått runt byarna, sade hon i en telefonintervju. Många civila har kommit till skada.

Enligt Human Rights Watch (HRW) finns det 85 flyktingläger i Kachinprovinsen. Begränsade internationella resurser har kommit in men i vissa områden är livsmedelsbrist och behovet av humanitärt bistånd kritiskt, rapporterar HRW.

”President Thein Sein måste snarast låta hjälporganisationer nå fram till alla som behöver deras hjälp” sade Bill Frelick, chef för HRW:s flyktingprogram i ett uttalande.

Efter 50 år av förtryckande militärstyre har Burmas ledare, den tidigare generalen Thein Sein, gjort stora framsteg med demokratiska reformer. För etniska minoriteter är det emellertid fortfarande svårt.

Kachin, som till största delen är kristen, är en av åtta stora etniska minoriteter som kämpar för autonomi i Burma.

USA:s president Obama var på besök i Burma förra veckan. Vid ett tal på Burmas universitet Yangon den 19 november betonade president Obama den svåra situationen för Kachin.

”Ni har nu en enastående möjlighet att låta vapenvilan övergå till varaktiga bosättningar och sluta fred i områden där det fortfarande finns konflikter, bland annat i Kachinprovinsen” sade Obama.

Medan han talade fortsatte striderna i Kachin. Regeringstrupper sköt varje halvtimme, enligt burmesiska medier.

Förra året bröt den burmesiska militären en 17-årig vapenvila. Fredsförhandlingar pågår men ingen överenskommelse har nåtts.

Brianna Oliver säger att insatserna är höga för alla parter. Hon förklarade att Kachinfolket, precis som andra minoriteter, argumenterar för autonomi på grundval av en överenskommelse, med dåvarande ledaren Aung San, från år 1947. San är far till den nuvarande oppositionsledaren Aung San Suu Kyi.

Oliver säger att med upphävandet av amerikanska sanktioner mot många burmesiska företag har möjligheterna ökat.

”Det är en stor anledning för den burmesiska armén att fortsätta strida”, sade hon.

Den burmesiska militären har ett stort intresse av att kontrollera Kachinprovinsen. Kachin är inte bara ett geografiskt politiskt strategiskt område, som gränsar till både Indien och Kina, det är också rikt på resurser.

Kina samarbetar med den burmesiska militären

Kinesiska pengar backar upp den korrupta militären i Kachin som tar över mark och sluter avtal om resurser. Oförmögen att tygla en korrupt militär, som fortfarande är konstitutionellt oberoende av den verkställande makten, har Sein vägrat internationell humanitär hjälp till de oroliga etniska områdena, bland annat Kachin och Rohingya i provinsen Rakhine i väst.

Frågan kompliceras ytterligare av Kachins närhet till Kina. Kinesiska myndigheter skickade nyligen tillbaka flyktingar som hade flytt från våldet. Den burmesiska militären upprätthåller nära band med Kina. Två högt uppsatta burmesiska militära delegationer besökte sina motsvarigheter i Kina samtidigt som Thein Sein välkomnade Obama till Rangoon, enligt den burmesiska webbplatsen, Irrawaddy.

Översatt från engelska.