Huawei spionerar för Kina enligt före detta amerikansk spionchef
Michael Hayden, pensionerad general och före detta chef för underrättelseorganisationerna CIA och NSA i Washington, den 13 juli 2012. Hayden sade nyligen att det kinesiska telekomföretaget Huawei utgör ett hot mot USA:s nationella säkerhet. (Foto: Mark Wilson/Getty Images)


En före CIA- och NSA-chef, Michael Hayden, sade nyligen att det kinesiska telekomföretaget Huawei utgör ett hot mot nationell säkerhet i USA och Australien, eftersom det spionerar för Kina.

I en exklusiv intervju med Australian Financial Review gav Hayden den mest djupgående intervjun i frågan sedan han avgick 2009. Han berörde även flera andra frågor i ämnet nationell säkerhet.

”För två eller tre år sedan försökte Huawei etablera en ganska betydande närvaro här i USA. De försökte få personer som jag – i egenskap av före detta chef för NSA och CIA – att ge stöd för deras närvaro här i USA”, sade Hayden.

Han drog slutsatsen att det var oacceptabelt för det här företaget att bygga upp ryggraden i USA:s telekommunikation.

”Det här är ett område där jag menar att staten har en roll att spela – att se till att vi inte fattar beslut som komprometterar grunderna för vår nationella säkerhet”, sade han.

2011 stoppades Huawei av den amerikanska staten från att bygga statliga nätverk, och 2012 vägrade Australien företaget att förse landets nationella bredbandsnätverk med utrustning.

Huawei Technologies Co är Kinas största tillverkare av telekommunikationsutrustning, och grundades 1987 av Ren Zhangfei, en före detta officerare i Folkets befrielsearmé.

1982 utsågs han till ledamot av det Kinesiska kommunistpartiets 12:e nationella kongress, en partikongress som hålls var femte år, på papperet för att formulera politik och doktriner.

Huawei, som för närvarande betjänar 45 av världens 50 största telekom operatörer, har generellt förnekat att man spionerar för kinesiska underrättelseorganisationer. Innan man försökte komma in på västerländska marknader hade företaget ofta ägnat sig åt aggressiva lobbykampanjer där man försökte framstå som ett privat företag, separerat från den kinesiska regimen, som producerar trovärdiga och prisvärda elektroniska produkter.

Hayden uttryckte en annorlunda syn på saken i intervjun: ”Med tanke på de stora nationella säkerhetsrisker som ett utländskt företag skapar när de hjälper till att bygga ens nationella telekommunikationsnätverk så ligger bevisbördan inte på oss. Det ligger på Huawei… Faktum är att jag inte anser att Huawei någonsin på allvar försökt att bemöta den här bevisbördan”, sade Hayden till Australian Financial Review.

På frågan om vad skillnaden är mellan USA:s och Kinas spionage sade Hayden att USA stjäl andra länders hemligheter, men att avsikten är att hålla det egna landets invånare säkra. Kina, däremot, stjäl hemligheter för sin egen personliga vinning och ”för att berika sina invånare”.

Han sade även att ”som någon som arbetar professionellt med underrättelse kan jag bara förbluffas över bredden, djupet, uthålligheten och den sofistikerade nivån hos den kinesiska spionkampanjen mot väst”.

Dessa kommentarer kommer sannolikt att negativt påverka Huawei, som har produkter och tjänster i över 140 länder och skapar omkring 70 procent av sin omsättning utanför Kina.

Kinesiska mobiltelefoner kom med förinstallerad spionmjukvara