Hu Jintaos besök i orimligt billig lägenhet väcker löje på internet
Folk köar i Peking för att få bättre placering på väntelistan till nya lägenheter efter att den lokala regeringen meddelat att man kommer att demolera den gamla centrala delen i Pekings västra förort. (Foto: AFP)


Strax innan nyår rapporterade officiell kinesisk media om hur kommunistpartiets generalsekreterare Hu Jintao besökte två låginkomsthushåll i Lijingyuan i Peking. Hyresgästerna, Guo Chunping och hennes dotter, sade att de hyrde tvårumslägenheten på 45 kvadratmeter för 77 yuan i månaden (ungefär lika mycket i svenska kronor, reds anm.). Kinesiska internetanvändare menar att det är ett farsartat påstående och har inte varit rädda för att uttrycka detta.

Apple Daily kom med den här rapporten den 3 januari: Hyran i Lijingyuan ligger på omkring 2000 yuan i månaden, vilket innebär att det är omöjligt att Guo hyr lägenheten för 77 yuan. Dessutom arbetar Guo för trafikpolisen och är inte berättigad till låginkomstbostad. Som om detta inte räckte har användare hittat bilder på Guos dotter, semestrande vid olika sevärdheter i Kina, vilket väckt misstankar om att familjen måste missbruka regeringens låginkomstprogram för bostäder, om det nu faktiskt är så att de hyr lägenheten för 77 yuan.

Den 30 december sände CCTV nyheten och den kopierades av andra stora kinesiska medier. Storyn var att Hu besökte vanligt folk under perioden med kallt väder för att bättre förstå hur de har det. Så här löd ordväxlingen mellan Hu och familjen:

– Hur mycket betalar ni per månad? Är det överkomligt?

– Det kostar 77 yuan per månad, mycket överkomligt. Vi tackar partiet och regeringens bra bostadspolitik.

Nyheten spred sig snabbt på internet och bloggare och chattare gjorde narr av den.

Det är inte ovanligt att lokala ämbetsmän lurar centralregeringens ledare när de kommer på besök. När Zhu Rongji (premiärminister 1998-2003) besökte Ling-häradet i Anhuiprovinsen för att inspektera situationen för jordbruket, mobiliserade lokala myndigheter folket så de fyllde alla de tomma ladorna på en natt. Efter att Zhu åkt hem, nöjd med vad han sett, tömde myndigheterna ladorna igen.

”Problemet är att ledare mycket väl kan veta att de blir förda bakom ljuset, men fortfarande gladeligen deltar i föreställningen. Så länge som officiell media rapporterar om det finns det inget folket kan göra,” skrev Apple Daily.

En investeringskonsult sade att det här är första gången under de tre år han bott i Peking som han hört talas om en lägenhet som kostar 77 yuan i månaden. ”Jag vill varna alla ambitiösa unga människor: Tro inte att ni kan hitta en lägenhet för 77 yuan i Peking, det finns bara i sagorna,” skrev han på sin blogg.

Pekingbon och frilansskribenten Zhang Yongpan sade till Epoch Times att han bor i en lägenhet på 20 kvadratmeter och den kostar honom 1000 yuan i månaden. Zhang kände inte någon som bodde så billilgt som Guo och hennes dotter.

– Guanzhuangs bydistrikt i Chaoyangdistriktet (där Lijingyuan ligger) är ett område med höga hyror. En etta kostar vanligen 1000 yuan. Tvåor ligger mellan 2000 och 3000 yuan, sade han.

Zhang tror att Hu visste att en sådan här bluffvisit kommer förarga allmänheten, men att han inte har något val. Somliga tror att Hu blivit lurad av de lokala ämbetsmännen, men Zhang kommenterade:
– Han är ingen dumskalle, han bara låtsades att han inte förstod.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48908/