Houyi sköt ner nio solar
Guden Houyi sköt ner nio av tio solar för att göra det lättare att leva för människorna på jorden. (www.tqnyc.org)


Det sades om Houyi att han var en gud som kom till den mänskliga världen under den förhistoriska tid då kejsar Yao regerade. På den tiden fanns det tio solar som alla steg upp på himlen vid samma tidpunkt. Det blev brännhett och odlingarna torkade bort. Floder och sjöar torkade ut. Skogar började brinna vilket drev ut monstruösa bestar som människorna föll offer för. Det mänskliga livet på jorden blev outhärdligt.

Lidandet i den mänskliga världen oroade himlen. Den himmelske kejsaren skickade Houyi, en mästare i pilskytte, till världen för att hjälpa till att lindra det mänskliga lidandet. Houyi kom ned mitt på jorden och med sig bar han en röd pilbåge och en korg med vita pilar som han fått av den Himmelske kejsaren.

Så fort Houyi kom till jorden började han resa österut mot solarna. Efter att ha klättrat över nittionio berg, vadat över nittionio floder och korsat nittionio dalgångar kom han fram till stranden vid Österns sjö. Houyi tog fram sin båge och sina pilar och siktade mot solarna och började skjuta. Eftersom han visste att människor och djur behöver solljus, sköt Houyi ner nio solar och lämnade den sista att skina i skyn.

Den brännande hettan
försvann och ersattes av välgörande värme och en sval bris. Människorna andades igen och marken kunde åter producera skördar och växtlighet. Houyi reste över hela landet för att döda de skadliga bestarna som kommit fram ur skogen.

Ett fridfullt liv var återställt på jorden tack vare Houyi. För att belöna honom för hans stordåd, tilldelade den Himmelska kejsaren honom titeln Gudomlig krigare.

Källa: Baserat på traditionell kinesisk legend

Läs den engelska artikeln här