Hongkongs media används som propagandaverktyg mot demokratirörelsen
Flera tidningar i Hongkong rapporterar om Hongkongs demokratirörelse Occupy Central. Tonen i rapporteringen om Occupy Central är densamma i flera av Hongkongs medier som i det kinesiska kommunistpartiets medier i Fastlandet. (Foto: EpochTimes)


Många av Hongkongs medier har följt det kinesiska kommunistpartiets linje i rapporteringen om demokratirörelsen Occupy Centrals demonstrationer.I Fastlandskina har de statliga medierna beskrivit demokratirörelsen Occupy Central som olaglig, skadlig för Hongkong, och att rörelsen skulle vara orsakad av inblandning utifrån. 

Världens medier har i allmänhet berömt studenterna som artiga, lugna och ordnade och fördömt Hongkongpolisen för att den använde tårgas och pepparspray i ett försök att skingra fredliga demonstranter den 29 september.

När Hongkongtidningarna Wenweipo och Ta Kung Pao rapporterade om händelserna den 29 september, publicerade de artiklar som fördömer Occupy Central för att ha orsakat ”mycket kaos”.

The Oriental Daily framställde händelsen på ett liknande sätt i en artikel med rubriken: ”Kaotisk protest som tidvattenvågor, tårgasen flödar.” Enligt rapporten var studenternas protester ”bortom all kontroll”.

När hundratals motdemonstranter mot Occupy Central plötsligt dök upp i grupper och våldsamt attackerade de pro-demokratiska demonstranterna den 3 oktober, publicerade Oriental Daily en rapport som uttryckte sympati och beundran för angriparna. Rubriken löd: ”Arga medborgare rensade scenen på frivillig basis med blodsutgjutning.”

Hongkongbor anklagade polisen för att leja gangsters

Många Hongkongbor som bevittnat attackerna anklagade polisen för att vara i maskopi med triader och leja gangsters för att attackera demonstranterna. Andra rapporterade i inlägg på internet och i kommentarer på utländska medier att angriparna hade fastlandsaccent. De sade att de misstänkte Peking för att ha lejt angriparna för att skapa kaos.

Den 4 oktober sände TV-bolaget Hong Kong Television Broadcasts Limited (TVB) en video med en man som håller en fruktkniv och som hade röjt bort en barrikad uppsatt av pro-demokratiska demonstranter. I rapporten kallades mannen en ”medborgare”, vilket syftade på en Hongkongbo.

Radio France International och Hong Kong’s iCable Television intervjuade mannen och rapporterade att han var från staden Shenzhen, precis på andra sidan gränsen, i Guangdongprovindsen i Kina.

Byrån för kommunikationsmyndigheten i Hongkong meddelade att det fanns minst 550 klagomål om att TVB hade vilselett allmänheten, spridit felaktigheter och varit partisk, och inte rapporterat i enlighet med yrkeskoderna, enligt Apple Daily, en pro-demokratisk tidning i Hongkong.

Hongkongs medier ignorerade fredliga demonstrationer

En rapport från Sing Tao Daily om en tragisk olycka den 4 oktober visar hur långt vissa av Hongkongs medier har gått för att kritisera Occupy Central.

Ett filippinskt hembiträde dödades av ett väggskåp som råkade falla över henne när hon låg och sov på morgonen den 4 oktober. Sing Tao Daily rapporterade att hennes död orsakats av Occupy Central.

Tidningen förklarade att hembiträdet hade sovit länge den morgonen eftersom hon inte behövde följa med familjens barn till skolan, på grund av att en skola hölls stängd till följd av Occupy Central-protesterna.

Wu, en student på Hongkongs kinesiska universitet, sade till Epoch Times att hon märkt att en del konventionella medier i Hongkong endast rapporterade om sammandrabbningar och ignorerade demonstranternas fredliga demonstrationer.

Wu hoppades att Hongkongmedia kunde rapportera objektivt om studenternas vädjanden. Hon uppgav att många demonstrerande studenter inte vill bli intervjuade av kinesiskspråkiga medier eftersom de tror att de är partiska.

Hu Liyun, representant för Internationella journalistfederationen i Hongkongregionen och Kina sade att hon är ”väldigt besviken” på rapporteringen i de medier i Hongkong som är lojala mot det Kinesiska kommunistpartiet.

”Inför en sådan stor händelse underlåter [medierna] att presentera sådana fakta som till och med vanliga medborgare kunde se”. Hon ansåg att mediernas agerande skickar mycket allvarliga varningar om tillståndet för pressfriheten i Hongkong.

Kommunistpartiet kontrollerar utländsk kinesisk media

Agerandet hos de flesta av Hongkongs medier i rapporteringen om Occupy Central har speglats av kinesiskspråkiga medier runtom i världen.

Den 2 oktober publicerade 142 kinesiskspråkiga tidningar runtom i världen ett och samma uttalande som fördömde Occupy Central.

Under en protest till stöd för demokrati i Hongkong framför det kinesiska konsulatet i New York den 7 oktober, uttryckte den kände kinesiske dissidenten Wei Jingsheng sin oro över det Kinesiska kommunistpartiets kontroll över kinesiskspråkiga medier.

”Kinesiskspråkiga medier har förändrats mycket under påtryckningar från Kommunistpartiet, såsom pressen att få donationer och annonser. Dessa medier förändrade tonen i sin rapportering för att koordinera med kommunistpartiet”, sade Wei.

Han tillade: ”Det visar att Kommunistpartiet har en mycket stark kontroll över utländska medier.”

Översatt från engelska.