Hongkongs ledare går med på att möta studenterna
Prodemokratiska demonstranter håller upp sina händer för att visa poliserna att de är obeväpnade efter att de försökt stänga av Lung Wo Road för andra natten i rad i Hongkong den 16 oktober. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)


En dag efter att polisen använt sitt hittills grövsta våld för att få bort demonstranter från en större väg, har Hongkongs lagstiftande församling slutligen gått med på att genomförs en dialog med representanter för de prodemokratiska studenterna.

Dialogen, hurdan den nu blir, kommer att begränsas av ett antal förutsättningar, sade Leung Chun-Ying i en presskonferens under torsdagen.

Bland dessa finns att regeringen inte kan tillåta att allmänheten nominerar kandidater till valet till chefsminister och att det beslutet, som kom från Kinas motsvarighet till en lagstiftande församling, inte kan dras tillbaka. Samtidigt sade han märkligt nog att en förutsättning var att samtalen skulle vara förutsättningslösa.

Enligt de nuvarande reglerna handplockas kandidater till chefsministerposten av en kommitté som styrs av Peking, och som sedan presenterar två eller tre kandidater som folk får rösta på. Kinas nationella folkkongress beslut i slutet av augusti befäste den här processen och kallade den för "allmän rösträtt" eftersom man tidigare överhuvudtaget inte låtit allmänheten rösta om vem som blir högste ledare.

De viktigaste punkterna

De här två punkterna har varit bland de viktigaste för de Hongkongstudenter och ungdomar som har blockerat viktiga vägar runt regeringsbyggnader i ett försök att få regeringen att öppna en dialog.

Trots att många av de politiska frågor som studenterna vill se framsteg inom styrs av Hongkongs politiska herrar i Peking, så har de sagt att de vill att Leung Chun-ying och Hongkongs regering ska vara deras ombud gentemot centralregeringen, hellre än det nuvarande scenariot där de ser det som om Leung bara utför Pekings order.

Hongkong är en före detta brittisk koloni som lämnades över till Folkrepubliken Kina 1997, med tanken att demokrati gradvis skulle införas, och att Hongkongbornas levnadssätt inte skulle förändras på 50 år.

Enligt regeringen har man pratat med Hong Kong Federation of Students, en av protestens huvudsakliga ansikten utåt, för att återuppta dialogen. Ingen tidpunkt eller plats har bestämts.

Leung sade att en potentiell kompromiss kan vara att sammansättningen i nomineringskommittén, som i nuläget är kraftigt Pekingvänlig, skulle kunna ändras för att ge en mer representativ process.

Urvattnat resultat

Om Hongkongs studenter och ungdomar kommer att acceptera ett sådant urvattnat resultat är oklart. Under de två senaste veckorna har de varit fast beslutna att fortsätta att ockupera större vägar i centrala Hongkong, där se håller föreläsningar och konserter och tältar tills de har fått rätten att fritt och rättvist få välja sin chefsminister, en roll som ungefär motsvarar en borgmästare.

Senare på eftermiddagen hotade polistalesmannen Kong Man Keung med att de som ockuperar gatorna eller uppmanar andra att göra det "måste ta konsekvenserna och kommer att straffas". Han bemötte en videofilm som visar medlemmar av hans egen poliskår som våldsamt misshandlar den bundne aktivisten och politikern Ken Tsang med orden att polisen "är mycket bekymrad över händelsen". Sju poliser har "tagits ur tjänst" på grund av sin medverkan, sade han.

Våldet mot Tsang riskerar att bli en ny samlande faktor för ockupationsrörelsen, som annars börjat tappa styrka och fokus, med allt färre personer som deltar under stormötena varje natt, och bakslag vid vissa ockupationsplatser.

Videon visar hur Tsang  tidigt på onsdagsmorgonen bunden till händer fötter bärs bort till en mörk hörna av Tamarparken, mellan regeringskontoren, och sedan under omkring fyra minuter blir våldsamt misshandlad av sju poliser. Han postade sedan bilder på internet av stora svullnader på ryggen och blåmärken och sår i ansiktet. En ilsken folksamling på flera hundra människor samlades utanför polishögkvarteret på torsdagen och krävde en offentlig ursäkt och att de iblandade poliserna skulle  avskedas och straffas.