Hongkong-studenter skolstrejkar i protest mot brutna löften om demokrati
Den 7 september meddelade Hongkongs studentförbund officiellt att de kommer att bojkotta kurserna från den 22 september och en vecka framåt, i protest mot att den Kinesiska kommunistregimen förvägrar människor i Hongkong verklig allmän rösträtt. Studenter från 17 högskolor och universitet i Hongkong kommer att delta. (Foto: Poon Zaishu/Epoch Times)


Studenter från 17 högskolor och universitet i Hongkong kommer att bojkotta skolor i en veckas tid i ett försök att få Peking att ändra sin inställning till allmän rösträtt för stadsstaten.

Bojkotten, som organiseras av Hongkongs studentförbund, börjar den 22 september. Den är ett svar på Nationella folkkongressens beslut från den 31 augusti i år som kräver att Hongkong fortsätter att använda indirekta val till vd-posten, trots tidigare löften om att den allmänna rösträtten skulle användas i 2017 års val.

Nationella folkkongressen i Hongkong kallas vanligtvis för det kinesiska kommunistpartiets nickedocka. Via en valberedning kontrollerar Peking effektivt vem som är Hongkongs regeringschef.

En vändpunkt för demokratin i Hongkong

Bojkotten är ämnad att vara en katalysator för förändring i Hongkong.

"Syftet med att bojkotta skolor är att gå från skolcampus och ut i samhället – det här är inte enbart en studentrörelse; det är i stället en rörelse för alla i Hongkong", sade Alex Chow, förbundets generalsekreterare. "Det här är en vändpunkt för demokratirörelsen i Hongkong vid ett kritiskt skede i tiden." Chow sade bojkotten bara var ett första steg, som ska följas av andra om Nationella folkkongressens ständiga utskott vägrar att ändra sig.

Bojkottskommittéer kommer att bildas i var och en av de 17 högskolorna och universiteten, bland annat University of Hong Kong, The Chinese University of Hong Kong, Hong Kong Polytechnic University, och Hong Kong University of Science and Technology.

Kräver att nuvarande ledaren i Hongkong avgår

Förutom att kräva direkta nomineringar till Hongkongs högste ledare – ett krav från nästan 800 000 Hongkongbor i en inofficiell folkomröstning som avslutades den 29 juni – vill förbundet också att nuvarande vd, Leung Chun-ying, chefssekreterare Carrie Lam Cheng, sekreterare för rättsväsendet Rimsky Yuen och sekreteraren för konstitutionella frågor och fastlandsaffärer Raymond Tam, avgår. Förbundet uppmanar också den Nationella folkkongressen att be Hongkongborna om ursäkt för sitt beslut.

"Målet med att bojkotta skolan är att ta tillbaka studenternas framtid, där studenterna slipper styrning från politiska grupper, affärsmän, Kinesiska kommunistpartiet, [och] Zhongnanhai. … Vi hoppas att en rad aktioner startas efter vår aktion – och återtar framtiden för Hongkongs folk", sade Lester Shum, förbundets biträdande generalsekreterare. Shum varnade det Peking-vänliga lägret i Hongkong från att illvilligt svärta ner bojkotten.


Grundskoleelever deltog i ett politiskt möte på temat reform, anordnat av elevaktivistgruppen Scholarism. (Foto: Poon Zaishu/Epoch Times)

Grundskoleelever deltog i ett politiskt möte på temat reform, anordnat av elevaktivistgruppen Scholarism. (Foto: Poon Zaishu/Epoch Times)

Grundskoleelever uppmanades stödja bojkotten

Grundskoleelever har också uttryckt sitt ogillande av Nationella folkkongressens beslut, och över 200 deltog i ett politiskt möte på temat reform anordnat av elevaktivistgruppen Scholarism.

Joshua Wong, sammankallande för elevaktivsterna, sade: "Jag förväntar mig inte att alla här deltar i skolbojkotten. Men åtminstone måste vi tänka igenom vad vi kan göra i skolan." Grundskoleelever uppmuntrades att stödja bojkotten genom att bära gula band i skolan.

Ursprunglig artikel på kinesiska.

Översatt från engelska.