Hongkong har de dyraste bostäderna
Bostadshus och kontorsbyggnader står tätt packade i distriktet Kowloon i Hongkong. Bostadspriserna i Hongkong är världens högsta. (Foto: Alex Ogle/AFP/Getty Image)


Världens dyraste lägenheter finns i Hongkong, visar en undersökning av bostadspriser i 87 världsstäder 2015. Välbärgade fastlandskinesers investering i fastigheter har trissat upp priserna till fantasisummor, vilket främst ungdomar och låginkomsttagare förlorar på.

Den USA-baserade tankesmedjan Demographias tolfte årliga undersökning av internationella bostadspriser, visar att en lägenhet i den sjudande hamnstaden Hongkong i södra Kina är extremt dyr. Fastighetspriserna där uppgår till i genomsnitt 19 gånger årsmedelinkomsten. Näst dyrast är det i Sydney, Australien (12,2 årsinkomster) med Vancouver, Kanada strax över (10,8 årsinkomster).

De fyra billigaste bostäderna kan man hitta i USA – Buffalo, Cincinnati, Cleveland och Rochester. Alla hade bostadspriser som låg på ungefär 2,6 genomsnittliga årsinkomster. Överlag hade amerikanska städer de mest överkomliga priserna på bostäder, enligt Demographias lista.

Undersökningen rankar hur överkomliga bostadspriserna är, beräknat på en medelnämnare i varje land. Genomsnittspriset på fastigheter divideras med landets årliga medelinkomst före skatt. Städer med en medelnämnare på 5,1 och över rankas som alldeles för dyra.

Bostadspriserna i Hongkong är de högsta sedan Demographia startade sina undersökningar. Det beror delvis på att välbärgade kinesiska köpare från Fastlandskina investerar i fastighetsmarknaden i Hongkong. USA:s penningpolitik och en allmänt ökad efterfrågan bidrar också till den stora bristen på bostäder.

Förra året kostade en lägenhet på 40 kvadratmeter över 765 000 dollar (nästan 6,5 miljoner kronor) enligt Hongkongs värderingsdepartement, Rating and Valuation Department.

Bortsett från den oöverkomliga kostnaden har nybyggda bostäderna i det utrymmesfattiga Hongkong blivit så små att de kallas ”mygglägenheter” av Hongkongborna.

Den svåra bostadssituationen i Hongkong, var ett av de problem som togs upp av ungdomarna som gick ut på gatorna och protesterade 2014 i den så kallade paraplyrörelsen. Sedan dess har myndigheterna i Hongkong sagt att man ska förbättra bostadstillgången.

I ett pressmeddelande säger Demographia att praktiskt taget alla områden som varit med i undersökningen står inför en mer osäker ekonomisk framtid än tidigare.

”Som vanligt när det gäller ekonomiska frågor tenderar unga människor och låginkomsttagare att vara mest utsatta.”