Hon stoppade presidentens bil i protest
Wang Haizhen. (foto: Epoch Times)


Den 1 september gick petitionären Wang Haizhen från Hebeiprovinsen i vägen för den kinesiske ledaren Hu Jintaos bilkonvoj och tvingade den att stanna. Hon greps direkt och släpptes nyligen. Hon berättade för Epoch Times om händelsen.

Wang och en annan erfaren petitionär hade tagit med 1500 flygblad till en vägkorsning där president Hu Jintaos billkonvoj skulle passera på kvällen den 1 september. På flygbladen stod saker som ”Ner med korruption”, ”Ge mig mina mänskliga rättigheter åter” och ”Utplåna ondskan”. När de såg bilkonvojen närma sig kastade de ifrån sig flygbladen och sprang mot den första bilen.

De tio första dagarna hölls Wang i förvar i ett häkte i Peking. Senare förflyttades hon till Shijiazhuang där hon hölls fången i 22 dagar, varefter hon sattes i husarrest i 16 dagar. Polisen arbetade i tre skift och övervakade henne dygnet runt fram till den 21 oktober.

Wangs problem började 2005. Hennes man, Gao Songlin, arbetade som försäljningschef vid ett företag som tillverkar djurmedicin. Gao upptäckte att skadliga tillsatser som melamin blandades ner i fodret och bad företaget att sluta med detta. Hans begäran avslogs, och han såg ingen annan möjlighet än att rapportera det skadliga och oetiska agerandet till jordbruksministeriet. Det skedde 2006 och Gao sade då upp sig från företaget. Wang hävdar att vd:n för företaget började att planera för hämnd efter att företaget fick läggas ner.

Gao sade att anställda från företaget anlitade människor som förtalade honom och fabricerade falska anklagelser mot honom. Han greps den 17 augusti 2007 och dömdes senare till fyra års fängelse för att ha ”dragit nytta av sin position för att ohederligt berika sig själv”. Han släpptes i januari 2009 när myndigheterna pressades hårt av bland annat den pågående skandalen med melamin i mjölkpulver.

Efter att han släpptes kunde Gao inte få något jobb.

– Ingen anställer honom, berättade Wang.

Hans ansökan om kompensation från staten har inte hanterats. Myndighetsföreträdarna uppmanade sarkastiskt Gao och Wang att gå till president Hu Jintao för en lösning. Wang har sedan dess rest till Peking många gånger för att appellera för sin make.

Wang berättade om hur det gick till när hon stoppat bilkonvojen:

– Det var många poliser, 20-30 uniformerade och fler civilklädda. De omringade mig och släpade iväg mig, slog, knuffade mig och höll fast mig. Jag såg flera bilar i främsta ledet köra förbi. En stannade, men ingen kom ut. Jag tror att Hu Jintao såg oss.

Wangs agerande hjälpte inte hennes man. Partisekreteraren för politik- och lagstiftningskommittén i hennes område sade ”ju mer problem du ställer till med, ju mindre sannolikt är det att vi kommer lösa ert problem”, enligt Wang.

– Det har fortfarande inte gjorts några framsteg i vårt fall. Folk i Kina idag ser inget hopp, sade Wang.

Utifrån sina erfarenheter av att petitionera har Wang kommit att anse att det kinesiska kommunistpartiet blivit för korrupt.

– Det finns ett mycket omfattande nätverk bland olika tjänstemän. De bryr sig bara om att bli befodrade, tjäna pengar och kunna skicka sina barn utomlands. Ingen tänker på folkets bästa. Det finns ingenstans att gå för att få rättvisa. Jag är extremt besviken och vill inte resa till Peking mer.

Wang har Hu Jia, en fängslad aktivist och dissident som nominerades för Nobelpriset 2008, som sin förebild för att stå upp för rättvisa.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25713/