Högtidlig ceremoni i Konserthuset
Foto: AFP / Sven Nackstrand


Pristagarna var ovanligt få, men arrangemanget lika högtidligt som alltid.

I dag samlades 1 600 personer i Konserthuset för att se sju av årets Nobelpristagare ta emot sina medaljer ur kungens hand.

Konserthuset i Stockholm var, dagen till ära, smyckat med omkring 13 000 blommor från San Remo. Men intresset för blommorna kunde inte mäta sig med intresset för kungafamiljen och prinsessornas klänningar.

Kronprinsessan Victoria var iklädd en lila chiffongklänning med serafimerordens ljusblå band och kraschan och matchade den nätta 91-åriga prinsessan Lilian, som var iklädd en sidenklänning i rosa. Prinsessan Madeleine bar en blå sidenklänning med svart tyll.

Drottning Silvia bröt av mot de färgglada prinsessorna med sin eleganta sidenklänning i vitt.

På första parkett satt bland annat pristagarnas familjer i spänd förväntan inför att deras närmaste skulle ta emot medaljer och diplom ur kung Carl Gustafs hand. Tio miljoner kronor delas ut i varje priskategori.

Den turkiske litteraturpristagaren Ohram Palmuk flörtade till publiken just när han satt sig ned efter den högtidliga inmarschen. Kanske kunde han och de övriga pristagarna känna sig något avslappnade – det var generalrepetition för ceremonin under förmiddagen.